BIH

MLADIĆEVA SVJEDOKINJA TVRDI Masakr na Markalama je režirana zavjera

Na suđenju u Hagu

(N. K.)

7.10.2015

Balističarka Odbrane Zorica Subotić tvrdila je u nastavku suđenja Ratku Mladiću da je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale u zimu 1994. godine bila “dobro organizovana zavjera”.

Dok ju je unakrsno ispitivao tužilac Adam Weber, Subotićeva, međutim, nije mogla da navede učesnike u toj zavjeri.

Prema optužnici, minobacačku granatu koja je 5 . februara 1994. na Markalama ubila 66, a ranila 140 osoba ispalila je Vojska Republike Srpske (VRS), kojom je komandovao general Mladić.

Subotićeva je i danas ponovila da to “apsolutno isključuje” jer, po njenim nalazima, granata ne bi mogla da padne na mjesto na koje je navodno pala a da prethodno ne udari u krov tezge. Na sugestiju tužioca, ona je potvrdila i da su, po njenoj teoriji zavjere, neke od žrtava nastradale ranije i da su njihova tijela zatim podmetnuta na Markale.

Upitana znači li to da je “gomila leševa stajala iza ćoška” prije eksplozije, Mladićeva balističarka je rekla da je “najvjerovatnije bilo tako”.

Subotićeva je ostala pri iskazu da je na Markalama bila podmetnuta mina koja je aktivirana daljinski.

Negirala je da su u toj “zavjeri” učestvovali istražitelji sarajevske policije i UNPROFOR-a. Nije mogla da kaže ko u zavjeri jeste učestvovao, javlja BIRN-Justice Report.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno danas, 7. oktobra.