BIH

DNEVNIK Mehmed Baždarević: Glavu gore, idemo dalje

Selektor nogometne reprezentacije BiH

Piše: Mehmed Baždarević

5.9.2015

Subota, 29. avgust - Mir La Hulpea

Pripreme tima zvanično počinju u ponedjeljak, ali kao i obično, ja sam već na licu mjesta. Moj saradnik Stefan Žili (Stephane Gilli) i ja došli smo već u petak. Pripreme nisu samo doći i raditi, već i pripremiti uslove za idealne pripreme. Treba vidjeti teren, spremiti ga, ošišati travu, spremiti objekt i napraviti preduslove za ono što namjeravam raditi.

Hotel “Dolce” u gradiću La Hulpe, koji nam je obezbijedio Nogometni savez BiH, idealna je baza za nesmetan rad. Tih, izolovan i daleko od vreve, nudi nam potreban mir.

Imamo teretanu, dovoljan broj sala i uslužno osoblje. Od Brisela smo desetak kilometara, ali u obližnjem gradiću Overjseu imamo teren koji će nam biti na usluzi.

Nedjelja, 30. avgust- Snaga zajedništva

Danas već počinjemo dočekivati igrače. U ponedjeljak ćemo imati prvi zvanični trening, no za večeras sam planirao jedan relaksirajući za fudbalere koji se danas pojave u hotelu. Oni koji su igrali u subotu, dolazili su jedan po jedan u hotel.

Lijepo ih je vidjeti nasmijane. Bez obzira na to što ih mnogo ne igra za svoje klubove, svi uvijek na pripreme reprezentacije donesu dobro raspoloženje. U ovom timu vlada zajedništvo i to mu je možda i najjača snaga, jer protiv ekipe kao što je Belgija morat ćemo biti čvrsti i kompaktni.

Popodne smo imali prvi trening, ali na raspolaganju nismo imali previše igrača. Neki su došli poslije. Sutra ih očekujem sve.

Ponedjeljak, 31. avgust-Treba nam borba

Mada sam očekivao da popodnevni trening obavimo kompletni, nažalost, još nisu svi stigli. Nekim fudbalerima sam dozvolio da dođu kasnije, poput Izeta Hajrovića, koji me molio da ide i završi pozajmicu Eibaru ili, pak, Emira Spahića.

No, osim njih, popodnevnog treninga sam poštedio fudbalere koji su sinoć igrali, poput Edina Džeke ili Miralema Pjanića, koji su ostali u hotelu, bili u teretani i sa fizioterapeutima, ali i Tina Sušića, koji se žali na ozljedu.

Trening je protekao dobro, mada nas je omela kiša. Fudbaleri su motivisani i silno žele mjesto u ekipi. To nam treba. Borba! No, ne raduje me što nemamo mnogo vremena za pripreme. Još jedan dan bi nam dobro došao, ali, nažalost, nismo ga mogli imati.

Utorak, 1. septembar- Konačno kompletni

Tek sam večeras odahnuo, nakon što je došao Emir Spahić. Trebao je biti tu ranije, no, zakasnio je. Slično je i s Muhamedom Bešićem i Harisom Medunjaninom, koji su došli kasnije nego što su trebali. Te stvari me nimalo ne raduju i ubuduće ću ih nastojati spriječiti.

Ujutro, igračima smo priredili videoanalizu selekcije Belgije. Pokazali smo im sve ono što smo sedmicama izučavali, njihove mane i slabosti, snagu i vrline. Poslije toga odlučio sam da trening zamijenimo šetnjom. Šuma oko hotela je idealna za psihički odmor.

Navečer, radili smo na nekim taktičkim varijantama, pa sam stoga odlučio nakon 15 minuta udaljiti novinare s terena. Osim naših, bilo je tu i belgijskih koji su snimali trening, pa nisam želio da nas “špijuniraju”. Igrači su ponovo radili dobro, no dilema je mnogo. Koga izvesti i kako igrati...

 Srijeda, 2. septembar-Kćerka u posjeti

Danas selimo u centar. Nakon La Hulpea, odlazimo u hotel “Sofitel” u centru Brisela. Nakon ručka, autobusom smo došli u novu bazu, gdje su nas počeli dočekivati prvi navijači. Mada priželjkujem mir u kojem ćemo se pripremati, i psihički i taktički, oduševljava me ljubav koju naši ljudi gaje prema ovom timu.

Danas sam malo vremena odvojio i za sebe, tačnije za kćerku, koja mi je došla u posjetu, a koja radi za francuski radio. No, vremena nema mnogo. Sutra nas čeka veliki test i koliko god se činio teškim, ne mogu da ne budem optimista. Svaka priča kod mene ima sretan kraj. Vjerujem da nešto možemo uraditi.

 Četvrtak, 3. septembar-Nije bilo naše veče

Čitav dan proveli smo na psihičkim i taktičkim pripremama za utakmicu. Spremili smo se koliko je to bilo moguće. No, jedno je zamisliti, a drugo provesti. Za dobar rezultat trebali smo odigrati jednu od naših najboljih utakmica, ali, nažalost, nismo uspjeli.

Šta je krenulo loše? Nije ništa. Belgija je bila bolja od nas. Veoma su snažna reprezentacija i za pobjedu je nešto trebalo krenuti veoma dobro, ali ovo nije bilo naše veče. Nismo mogli držati loptu, gubili smo ih, nismo iskoristili prilike koje smo napravili... Ništa nije bilo prema našim očekivanjima, a Belgijanci su odigrali odličnu utakmicu i zasluženo nas pobijedili.

No, nećemo klonuti duhom. Idemo dalje, razmišljat ćemo o narednim utakmicama i boriti se do kraja za baraž.

Petak, 4. septembar- Povratak u BiH

Vraćamo se u BiH. Nadao sam se da ćemo doći u boljem raspoloženju, da ćemo usrećiti armiju navijača koja nas je došla podržati, ali, nažalost, ostaje nam samo da iz poraza izvučemo pouke i iz ostalih utakmica izvučemo što je moguće više bodova. Kalkulisati neću, već ćemo se koncentrisati isključivo na utakmice, pa šta na kraju bude.

Po povratku u BiH idemo u Zenicu. Treba odmoriti igrače i pripremiti ih za sljedeći susret. Koliko god to djelovalo smiješno, trebamo se spremiti za Andoru što je moguće bolje. Imamo problema s ozljedama Emira Spahića i Seada Kolašinca, ali mislim da će igrači odraditi posao što je moguće bolje. Glavu gore, idemo dalje.