BIH

MARTIN BROD Rijekom Unom plovit će oko 600 učesnika

Otvorena 43. Internacionalna Una regata

Autor:I. N. Š.

29.7.2015

U piknik zoni "Lučica" u Martin Brodu, večeras je svečano otvorena 43. Internacionalna Una regata. Ugodnoj i sportskoj atmosferi ovogodišnje regate prisustvuje oko 400 učesnika koji će voziti prvu etapu, te oko dvije hiljade posjetilaca, ljubitelja rijeke Une i regate koji svake godine u sve većem broju dođu pozdraviti učesnike i poželjeti im dobru zabavu, ugodnu i sretnu plovidbu.

Prema riječima Amarilda Mulića, direktora Nacionalnog parka "Una", koji su i ove godine orgnanizatori regate, u narednim danima očekuje se da na rijeci Uni bude oko 600 učesnika.

- Večeras je u kampu u Martin Brodu prijavljeno i smješteno oko 400 učesnika. Narednih dana očekujemo da se taj broj znatno poveća, posebno na drugoj etapi, od Štrbačkog buka do Bihaća koja je ujedno i najuzbudljivija. U naredna četiri dana na rijeci Uni ćemo pozdraviti između 50 i 70 plovila, a u Bosanskoj Krupi gdje se i završava regata, proglasit ćemo između ostalog Unsku sirenu, najveseliju i najbrojniju ekipu, najstarijeg i najmlađeg učesnika. Pozivam učesnike, ljubitelje vodenih sportova da uživaju na našoj ljepotici i Nacionalnom parku, - kazao je Mulić.

una-regata4

Vodenu karavanu do nedjelje će čini učesnici iz BiH, država regiona,Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Danske , a najavili su se i učesnici iz daleke Australije, čime opravdava naziv Internacionalna regata. Plovit će i posade čiji su rafteri zaposlenici nacionalnih parkova s područja Dinarskog luka, Plitvička jezera i Krka iz susjedne Republike Hrvatske.