BIH

Napamet zna 300 brojeva telefona i isto toliko registarskih oznaka

Fojničanina Ivicu Vrepca i u 65. godini pamćenje odlično služi

H. ČUKLE

30.6.2015

Ivica Vrebac, 65-godišnji penzioner iz Fojnice, poznat je po tome što ima odličnu memoriju. Kako nam kaže, napamet zna oko 300 telefonskih brojeva i isto toliko registarskih oznaka automobila.

Da ima dobru memoriju, otkrio je po povratku iz izbjeglištva u svoju Fojnicu.

- Radio sam u Bakovićima i svako jutro stopirao do posla. Zapamtio sam svaku registraciju automobila kojim sam se vozio i njihove vlasnike. Koristio sam se fiksnim telefonom i ostao mi je u sjećanju svaki broj koji sam ja nazvao ili broj onoga ko je nazvao mene. U većem dijelu Fojnice i u pet okolnih sela znam sve fiksne brojeve telefona napamet. Brojeve mobitela ne pamtim, njih upisujem - objašnjava Vrebac.

Ivica ne pamti dobro samo brojeve. Kaže da, kada mu supruga Janja naredi šta treba kupiti u trgovini, nikada ništa ne zapisuje, a kupi uvijek sve namirnice, pa i ako u potrazi za njima treba obići više radnji.

- U samoposlugama, kada u korpu stavljam namirnice, gledam odmah cijene i na kasi znam u fening koliko trebam platiti. Jednom mi je kasirka otkucala pola marke više, ja joj to kažem, a ona mi ljutito odbrusi da nisam ja tačniji od kase. Ali, kada je ponovo sve otkucala, vidjela je da sam bio u pravu i izvinila mi se - priča Ivica Vrebac.