BIH

Dodik najavio referendum zbog "Orića"

Predsjednik RS traži ocjenu rada pravosudnih institucija BiH

Autor:(D. K.)

25.6.2015

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi u RS trebalo da se održi referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju Sud i Tužilaštvo BiH.

Povod za ovakvu Dodikovu izjavu je to što je Tužilaštvo BiH zatražilo da se ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić izruči Bosni i Hercegovini, ocijenivši da je takav zahtjev upućen da bi se Orić pustio na slobodu, kao što je to ranije učinjeno u slučaju Ejupa Ganića i generala Jovana Divjaka.

Ovdje se radi o političkoj pokvarenosti. Ako čitava srpska populacija smatra, osjeća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi - rekao je Dodik novinarima.

Najavio je da će sljedeće sedmice zatražiti da se Narodna skupština RS izjasni o tome da li treba održati referendum o tome da li Sud i Tužilaštvo BiH treba i dalje da postoje.

Dodik je kazao da će narod RS glasati za ukidanje državnog suda i tužilaštva, i dodao da će na bazi rezultata referenduma biti predložen zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primjenjivani u RS-u samo ako ih potvrdi parlament RS.

Predsjednik RS je naglasio da je nadležno tužilaštvo u Bijeljini provelo istragu protiv Orića i bilo u završnoj fazi za podizanje optužnice, prenio je B92.

- Onda je Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmet i zamrznulo ga. Nemamo nikakvo povjerenje prema toj instituciji - kazao je Dodik.

Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su činili zločine nad Srbima, dodao je on, onda takvo tužilaštvo ne treba RS-u.

Prema njegovim riječima, nepodnošljiv je dalji prijenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo, zbog čega je pozvao srpske predstavnike u institucijama BiH "da se uozbilje, jer je nacionalna izdaja put kojim ide".

Dodik je poručio da je narod taj koji odlučuje o tome da li će postojati RS ili ne i to "niko ne može da zabrani".