BIH

GRAS najveći dužnik za PDV u državi!

Sarajevsko javno preduzeće preuzelo prvu poziciju na listi

B. TURKOVIĆ

31.5.2015

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1. januara 2006. godine, pa zaključno s aprilom 2015., dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio je 887 miliona KM, najnoviji su podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Uz to je naknadni teret prinude iznosio 80 miliona KM. 

Procent naplate 

Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je naplaćeno 645 milion KM, tako da trenutna dugovanja iznose 322 miliona KM i to duguje 10.640 obveznika iz BiH. Ova trenutna dugovanja su u daljnjem postupku prinudne naplate. Naplata duga iznosi 66,7 posto. 

Od 2006. do aprila 2015. godine UIO je ukupno obračunao 78 miliona KM zateznih kamata, a do danas je naplaćeno 57 miliona KM zateznih kamata, koje iznose 0,04 posto na osnovni dug svakog radnog dana. U 2015. godini u postupku prinudne naplate naplaćene su ukupno 33.408.484,42 KM.

spisak-pdv-duznika-maj-2015

 Aktuelni spisak najvećih PDV dužnika

Inače, na spisku najvećih PDV dužnika došlo je do određenih promjena u odnosu na raniji period.

Kekerović drugi

Tako, prema podacima od 4. maja, neslavno prvo mjesto dužnika zauzima sarajevsko javno komunalno preduzeće GRAS, čija su se dugovanja popela na 10.826.626,61 KM. 

Time je preduzeće biznismena Mlađena Kekerovića “MB Kekerović” iz Laktaša, koje je dugo bilo najveći PDV dužnik, potisnuto na drugo mjesto, s dugovanjima od 9,9 miliona. Slijede Direkcija za robne rezerve RS (8,4 miliona), preduzeće “Đuša” iz Fojnice (7,8 miliona) te NBI Ćurić iz Žepča (6,7 miliona). 

Najveći dužnik akciza je BOB-PRO iz Čitluka, koji državi duguje 8,5 miliona KM, dok je MESO-IMPEX iz Kiseljaka najveći carinski dužnik, također s dugom od 8,5 miliona maraka. 

Naplata putem berze 

Uprava za indirektno oporezivanje jučer je saopćila da je prvi put od svog osnivanja u postupku prinudne naplate prodala hartije od vrijednost koje su bile u vlasništvu poreznog dužnika. Kompanija “R&S Company” iz Prnjavora ima ukupan dug po osnovu indirektnih poreza 1,7 miliona KM. U postupku prinudne naplate UIO je, između ostalog, upisao založno pravo kod Centralnog registra hartija od vrijednosti. 

Radi se o dionicama emitenta „Banjalučka pivara“, koje su bile u vlasništvu preduzeća “R&S Company”. Ukupna vrijednost ostvarena po osnovu ove transakcije iznosi 106.358,08 KM. Kako je saopćeno, Uprava će ovu metodu prinudne naplate nastaviti koristiti i u budućnosti i na Banjalučkoj i na Sarajevskoj berzi.