BIH

Zdravku Tolimiru potvrđen doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici!

Žalbeno vijeće Haškog tribunala

A. H.

8.4.2015

16:05 - Zdravku Tolimiru Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, a ukinut mu je dio presude Pretresnog vijeća koji se odnosi na presudu za genocid u Žepi.

Žalbeno vijeće je saopštilo da će se naknadno odrediti gdje će Tolimir odležati ovu, najstrožu moguću kaznu.

Zločinac Zdravko Tolimir bio je pomoćnik komandanta za obavještajno bezbjednosne poslove pri Glavnom štabu Vojske RS-a  i jedan od najodanijih saradnika Ratka Mladića.

Inače, današnje izricanje presude Žalbenog vijeća haškog tribunala pratile su i "Majke Srebrenice i Žepe" u prostorijama svog udruženja.

sudjenje-tolimiru12

Foto: A. Bajrić (Srebreničanke prate suđenje zločincu Tolimiru)

11:30 Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas u 15 sati objavit će odluku po žalbi Zdravka Tolimira, kojega je Pretresno vijeće Tribunala proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje , progone i nehumana djela, prisilno premještanje (zločin protiv čovječnosti i ubistva (kršenje zakona ili običaja ratovanja)  zašto mu je izreklo doživotnu kaznu zatvora.

Ovaj nekadašnji visoki oficir JNA, rukovodio je obavještajno-bezbjednosnim sektorom VRS gdje je direktno nadzirao i rad 10. diverzantskog odreda VRS-a  čiji pripadnici su izvršili masovna ubistva Srebreničana na nekoliko lokacija na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

Zdravko Tolimir uhapšen je 31. maja 2007. godine u okolini Zvornika. 

Prvostepena presuda  kojom je osuđen na doživotnu robiju izrečena mu je 12. decembra 2012. godine.