NOGOMET

Mehmed Baždarević uoči sutrašnje prijateljske utakmice u Beču: Austrija je dobra, ali nije favorit

Selektor reprezentacije BiH dva dana nakon rutinske pobjede u Andori

M. T.

30.3.2015

Dva dana nakon rutinske pobjede u Andori od 3:0, koja nam je popravila krvnu sliku u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je u akciji.

Sutra u 20.30 minuta na stadionu Ernst Happel u Beču, poprištu finala Eura 2008., naši reprezentativci odigrat će prijateljski susret sa selekcijom Austrije, koju nikada do sada nismo pobijedili (jedan poraz i jedan remi).

S obzirom na činjenicu da je naš protivnik lider svoje grupe i da, kako kažu u Beču, nakon dugo vremena ima pravu ekipu, jasno je da će to selektoru Mehmedu Baždareviću biti prvi istinski test na klupi bh. tima.

U večerašnjem obraćanju medijima na stadionu Ernst Happel, koje je prethodilo zvaničnom treningu naših reprezentativaca, naš selektor izjavio je:

- Utakmica je prijateljska, ali je jako važna. Radi se o selekcijama dvije prijateljske zemlje koje vole fudbal, i neka bude prijateljska. Volio bih da i oni i mi odigramo dobro, te da ne bude problema. Ipak, znamo da je ovo važna utakmica i zato ćemo učiniti sve da odigramo što bolje i da ostvarimo što bolji rezultat.Bit će to sasvim drugačiji meč u odnosu na onaj prije tri dana. Znamo da protiv sebe imamo ekipu koja igra dobro i u kontinuitetu. Radi se o dobroj reprezentaciji koju respektujemo, ali ne mislim da su favoriti. Igraju pred svojom publikom i možda imaju malu prednost, ali nadam se da ćemo mi znati odgovoriti na to. Imamo i mi argumente da se nadamo dobrom rezultatu - rekao je Baždarević.

bazdarevic11

Kakva će biti ekipa? Hoće li Meša iskoristiti priliku i isprobati igrače iz drugog plana, il će tražiti dobar rezultat?

- Odmarati nećemo nikoga radi odmaranja, samo ćemo zaštititi zdravlje pojedinih fudbalera koji imaju malih povreda. Igrat ćemo s najboljom ekipom, ali naravno, bit će tu igrača koji nisu igrali u Andori. Ako postoji i mala sumnja da je igrač povirjeđen, neće igrati. Zato, Lulića neće biti, a možda niti Salihovića. Nastojat ćemo igrati napadački, ali ćemo malo promijeniti organizaciju igre kako bismo bolje reagovali u defanzivi - kaže Baždarević.

PREPURUČUJEMO  Baždarević: Nisam Štilića zvao da ga gledam u hotelu, nego na terenu

Anel Hadžić sutra će igrati na stadionu na koji je do sada mnogo puta istrčao u dresovima Rida i Šturma. Praktično, to je njegov teren. Krajišniku koji je odrastao u Austriji to će biti dodatni motiv da pruži sve od sebe.

- Mnogo mi znači ova utakmica. Odrastao sam ovdje, ova mi je zemlja dala mogućnost da budem tu gdje jesam. Ali, ipak, imam svoju ekipu. Spreman sam, svi su zdravi, a atmosfera je super. Jedva čekamo utakmicu - rekao je Hadžić.

bazdarevic22

Nogometni reprezentativci BiH održali su trening uoči sutrašnjeg susreta protiv Austrije na Ernst Happel stadionu.

Treningu su se priključili Toni Šunjić i Semir Štilić koji će sutra dobiti priliku zaigrati pred prepunim stadionom.

Dujković rezerva Begoviću

Rezervni golman Asmiru Begoviću večeras će biti Ratko Dujković jer je Ibrahim Šehić napustio reprezentaciju.
- Šehićev klub Karabag zamolio je da ga pustimo jer ih čeka važna prvenstvena utakmica. Radi dobrih odnosa, odlučio sam ga pustiti da ide. Uostalom, to je i za Šehića važan susret - rekao je Baždarević. 

Bez rasizma i pirotehnike

Ernst-Hapel stadion bit će ispunjen do posljednjeg mjesta na večerašnjoj utakmici. Iz nogometnog saveza Austrije zamolili su nas da na ovaj način obavijestimo sve koji će pohoditi dvoboj da se drže pravila ponašanja na tribinama i oko stadiona jer su zabranjeni i kažnjivi svi rasistički ispadi i upotreba pirotehničkih sredstava.