BIH

Čović potvrdio: Dogovorena je Vlada Federacije BiH

HDZ BIH dobio šest pozicija

Autor:S. D.

12.3.2015

16:40 Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH također je potvrdio da je dogovor postignut.

fotografija-4

Foto: M. Kadrić (Izetbegović: Ministarstvo finansija zajedničko)

- Sve je dogovoreno. Ministarstvo finansija je zajedničko ministarstvo sve tri stranke, a Ministarstvo za boračka pitanja je dogovor između SDA i DF-a, tako da će sve tri stranke dobiti po pet ministarstava, plus HDZ ovo dodatno Ministarstvo finansija - kazao je Izetbegović.

16:30 Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH kazao je da je sve dogovoreno.

fotografija-2

Foto: M. Kadrić (Čavara: Očekujem da sutra bude formirana Vlada FBiH)

- Očekujem da sutra bude formirana Vlada Federacije BiH i da uz saglasnost kolega predstavimo prijedloge imena ministara u Vladi FBiH – kazao je Čavara.

16:20 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH (VMBiH), Denis Zvizdić, kazao je danas u Sarajevu da za sastav VMBiH imena očekuje sutra u dva sata od SDA, a do kraja sedmice i od HDZ-a.

Istakao je da je DF dostavila dva imena, odnosno da je predložila za ministra prometa i komunikacija BiH Slavka Matanovića, i za zamjenika ministra odbrane Emira Suljagića.

- U ponedjeljak imena za sastav VMBiH ću proslijediti SIPA-i i CIK-u na provjeru - rekao je Zvidić.

16:10 Generalni sekretar SDA, Amir Zukić, potvrdio je za naš portal da je sporazum napravljen.

fotografija-3

Foto: M. Kadrić (Zukić: Dogovorena su sva ministarstva)

- Vlada Federacije će biti formirana u što skorijem vremenu. Dogovorena su sva ministarstva, a više informacija možemo očekivati uskoro - kazao je Zukić.

15:43 Lider HDZ BIH Dragan Čović potvrdio je da je sa SDA i DF-om dogovorena raspodjela pozicija u Vladi Federacije BIH.

- U najkraćem to je na tragu dogovora od par dana koji je maloprije potvrđen kroz naše razgovore, s tim da su ovi zadnji bili telefonski i sa jednim i sa drugim  partnerom. U konačnici dogovorili smo se da smatramo da je dogovor napravljen i da se može ići u pripremu imena kandidata prema predsjedniku FBiH kako bi već u ponedjeljak mogli sazvati sjednicu Zastupničkog doma i imenovati Vladu FBiH - kazao je Čović.

Čović je potvrdio da će HDZ-u pripasti šest ministarstava, s tim da je kako je kazao postignut kompromis u vezi Ministarstva finansija na način da će on imenovati ministra, a saglasnost na to imenovanje će dati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednikA SDA i Željko Komšić, predsjednik DF-a.

- Mi smo dobili  Ministarstvo finansija, Ministarstvo prometa i veza , Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. S tim da ću ministra finansija predložiti ja, a njih dvojica (Izetbegović i Komšić, op.a) će dati suglasnost na tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat kojeg ja predlažem , time smo napravili jedan kompromis i time formalno završili priču  o formiranju Vlade FBiH - kazao je Čović za "Avaz".

Što se tiče ostalih resora u Vladi FBiH, Čoviću nije poznato kako su SDA i DF izvršili raspodjelu.

Prema nezvaničnim informacijama SDA će imenovati svoje kadrove na čelo ministarstava  razvoja, poduzetništva i obrta, unutrašnjih poslova, obrazovanja, raseljenih lica i izbjeglica i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Također, prema nepotvrđenim informacijama DF će upravljati resorima, energetike,industrije i rudarstva, turizma, trgovine,  rada i socijalne politike.

Poziciju na čelu Ministarstva boraca i invalida rata SDA i DF će usaglasiti zajednički.

Lider HDZ-a je kazao da će se paralelno s formiranjem Vlade FBiH ići i u pripremu formiranja Vijeća ministara. Čović je kazao da su koalicioni partneri ostali pri ranijem dogovoru o raspodjeli mjesta u Državnoj vladi.

VEZANA VIJEST:  Čović: Razgovori traju, vrijeme je da sutra kažemo kome pripadaju koji resori