BIH

Čović: Razgovori traju, vrijeme je da sutra kažemo kome pripadaju koji resori

U zgradi Predsjedništva BiH sastanak o formiranju vlasti

Autor:S. D.

12.3.2015

14:54 Dragan Čović, lider HDZ BiH, potvrdio je da pregovori o formiranju vlasti još traju i da bi se već sutra moglo razgovarati o resorima.

Na novinarski upit je li se odustalo od DF-a, kao koalicionog partnera, Čović je kazao da ne zna.

- Što se mene tiče, otvoren sam za sve opcije. Ja sam danas razgovarao sa gospodinom Izetbegovićem. Mislim da je vrijeme da sutra kažemo koji su resori, da tražimo kandidate. Treba raditi, provjere napraviti. Radimo na tragu toga da sutra bude sve završeno, tako da bi sve drugo moglo i otežati situaciju - rekao je Čović.

dragan-covic

Foto: I. Šebalj (Dragan Čović potvrdio da pregovori o formiranju vlasti još traju)

Naglasio je da bi rezultate o formiranju vlasti javnost već mogla dobiti do kraja dana.

Prije nego što je izašao Čović, u zgradu Predsjedništva BiH stigao je i Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA, koji je kazao da ne dolazi ni na kakav sastanak, ali da bi uskoro moglo biti dobrih vijesti.

14:20 U zgradu Predsjedništva došao je i Denis Zvizdić, mandatar za sastav Vijeća ministara. Sad je već očigledno da se u zgradi Predsjedništva odvijaju neke konsultacije ili sastanci, ali da o tome javnost niko još ne želi obavijestiti.

dsc-8374

Foto: I. Šebalj (Amir Zukić ispred zgrade Predsjedništva)

14:15 Iako i dalje nema nikakvih zvaničnih informacija o tome šta se dešava u zgradi Predsjedništva, ovih trenutaka u zgradu je ušao i Amir Zukić, generalni sekretar SDA, a na novinarski upit je li sastanak koalicionih partnera u toku i hoće li ga biti, kazao je da ne zna. Na dalja pitanja nije htio odgovarati.

13:30 Novinarima koji satima već čekaju ispred zgrade Predsjedništva BiH obratio se službenik press ureda Predsjedništva i kazao da u zgradi nema nikakvog sastanka. Zamolio je novinare da se raziđu, te im kazao da će o eventualnim novostima press služba objaviti saopćenje za javnost.

Nezvanično se saznaje da je zgradu Predsjedništva napustio Bakir Izetbegović, a u zgradu je prije nekoliko trenutaka ušao Asim Sarajlić, član Predsjedništva SDA. Dio novinara je odustao od čekanja, dok je dio njih ipak ostao ispred zgrade čekajući da im se neko od zvaničnika obrati.

Podsjećamo, na konferenciji za novinare prije dva dana Izetbegović i Čović kazali su da će sve biti poznato do danas, a da bi se već sutra moglo ići u formiranje Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara, no sad je već očigledno da je sutrašnji rok nemoguće ispoštovati.

12:00 Ovih trenutaka u zgradu Predsjedništva BiH je ušao Borislav Borenović, član Predsjedništva PDP-a. Prema nezvaničnim informacijama on se zaputio kod Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a i člana Predsjedništva, sa kojim bi, kako se očekuje, mogao razgovarati o formiranju Vijeća ministara BiH, što pak zavisi od dogovora koalicionih partnera iz Federacije o formiranju vlasti na federalnom nivou.

11:50 U očekivanju rezultata višednevnih pregovora i dogovora između koalicionih partnera za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH, SDA, HDZ-a i DF-a, ispred zgrade Predsjedništva BiH okupio se veliki broj novinara iako zvanično nije najavljeno nikakvo obraćanje čelnika SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

No, s obzirom na ranije najave, novinari očekuju da bi danas mogli biti poznati rezultati pregovora kao i budućnost ove koalicije.

Pretpostavlja se da će Čović i Izetbegović saopćiti rezultate dogovora mada to u ovom trenutku niko ne želi potvrditi. Pojavile su se i špekulacije da je umjesto DF-a ulazak u vlast navodno ponuđen BPS-u, SBiH i A-sda. Međutim, u A-sda za "Avaz" je potvrđeno da ih ovih trenutaka niko iz SDA nije kontaktirao.