BIH

Predsjedništvo BiH: Izvoz oružja u Ukrajinu nije u interesu BiH

Kriza se može riješiti samo mirnim putem

Fena

11.2.2015

Predsjedništvo BiH usvojilo je na redovnoj sjednici stav da izvoz oružja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu u ovom trenutku nije u vanjskopolitičkom interesu Bosne i Hercegovine, jer ne doprinosi regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i aktuelnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini.

Na sjednici je istaknuto da se vanjska politika BiH prema međunarodnim partnerima zasniva na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa.

Predsjedništvo BiH smatra da se kriza u Ukrajini može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora, uz puno poštovanje međunarodnog prava.

Također, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozdravilo je aktuelnu inicijativu kancelarke SR Njemačke i predsjednika Republike Francuske, te pozvalo sve aktere da se na konstruktivan način uključe u politički i diplomatski dijalog i pregovore kako bi se postiglo mirno rješenje krize u Ukrajini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.