BIH

Advokat pretukao sindikalistu

INCIDENTI Fizički obračun u prostorijama JKP "Vis" u Doboj-Jugu

M. ČABRIĆ

1.2.2015

U zgradi Uprave JKP "Vis" u Doboj-Jugu u četvrtak je nakon rasprave došlo do fizičkog obračuna između pravnog zastupnika ovog preduzeća Damira Spreče i predsjednika Sindikalne organizacije firme Bajruzina Kurbašića.

Oboren na pod

Kurbašić je, kako nam je kazao, pozvan u Upravu na razgovor o njegovom radnom angažmanu nakon što je u januaru 2011. doživio srčani udar. Nakon toga proglašen je invalidom rada druge kategorije i morao je biti raspoređen na adekvatno radno mjesto.

- Tokom razgovora u jednom trenutku Sprečo me optužio da često odlazim u policiju i pričam neistine o JKP "Vis" i nepravilnostima u preduzeću. Kazao sam da to nije istina i da te informacije vjerovatno dobiva od svoje majke Josefine Sprečo, uposlenice u MUP-u u Doboj-Jugu, na šta je on skočio na mene i počeo me tući. Uhvatio me za vrat, oborio na pod i udario mojom glavom o radijator - priča Kurbašić.

Policija je saslušala aktere incidenta, a Kurbašić je upućen na ljekarski pregled, gdje su mu utvrđene lakše povrede glave i šake te ogrebotina na vratu.

damir-spreco

Sprečo: Pozivao me na obračun

Školska sprema

- Tačno je da se desio fizički kontakt između mene i osobe koja se predstavlja kao predsjednik Sindikata JKP "Vis". Došlo je do međusobnog naguravanja nakon što sam Kurbašića prethodno uhvatio za trenirku u predjelu grudnog koša. Prije toga on je mene vrijeđao, udario u lijevo rame i uhvatio za lijevi rukav te pozivao na fizički obračun, a sve zbog nezadovoljstva pravnim obrazloženjem mene kao pravnog zastupnika firme zašto ne može dobiti radno mjesto za koje ne posjeduje odgovarajuće iskustvo i školsku spremu - kazao je Damir Sprečo.

Sukob interesa

- Zanimljivo je da je Sprečo za 500 KM mjesečno po ugovoru o djelu pravni zastupnik firme i istovremeno predsjednik Skupštine JKP "Vis", što je očigledan sukob interesa. Osim toga, nedopustivo je da se na ovakav način rješavaju nesporazumi, posebno kada je riječ o advokatskoj profesiji. U pitanju je kršenje etike i kodeksa pa bi se ovim slučajem trebali pozabaviti i u Advokatskoj komori RS, čiji je Damir Sprečo član - kaže Maid Buljubašić, predsjednik Skupštine Udruženja privrednika u Doboj-Jugu.