CRNA HRONIKA

Zijad Turković ostaje iza rešetaka

Sud Bosne i Hercegovine

Autor:Am. K.

1.2.2015

Sud BiH izvršio je kontrolu opravdanosti pritvora za Zijada Turkovića i pripadnike njegove zločinačke organizacije Sašu Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića te utvrdio da razlozi za pritvor i dalje postoje.

Naredna kontrola je 26. marta 2015. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, obnovljeno suđenje u predmetu „Zijad Turković i drugi“, koji su optuženi za ubistvo pet osoba, pljačku Cargo- centra Aerodroma Sarajevo, šverc droge, neovlašten promet oružja, kao i iznudu dionica Fabrike čarapa „Ključ“ te druga krivična djela, pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je 2. oktobra prošle godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH Turković je osuđen na 40 godina zatvora kao i Milenko Lakić. Saša Stjepanović osuđen je na 12, Fadil Aljović na pet i Muamer Zahitović Ševrtko na tri godine zatvora.

Na posljednjem ročištu održanom u četvrtak na prijedlog odbrana Turkovića, Lakića i Aljevića ponovo je svjedočio svjedok pokajnik Sead Dumanjić.

Dumanjić je kao i prvi put iznio šokantne detalje o likvidacijama Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas Kortez (Lucia Salas Cortez), koji su ubijeni u noći sa 1. na 2. mart 2010. godine, te Marija Tolića i Vernera Ajdarija, koji su ubijeni 25. marta 2010., a koje je počinila ova zločinačka organizacija.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak.

Svjedočenje Seada Dumanjića u Sudu BiH možete pročitati OVDJE.