BIH

Kebo: Šabanović je na ulici vrijeđao mog prijatelja!

Incident zabilježio osiguranje potpredsjednika FBiH

M. AŠČIĆ

24.1.2015

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo potvrdio je za "Dnevni avaz" da je njegovo obezbijeđenje zabilježilo incident u kojem je Muhamed Šabanović, član Općinskog odbora SDA Sarajevo Centar psovao i vrijeđao njegovog prijatelja, samo zato što je krenuo u njegov kabinet.  

Šabanović je prije dvije godine verbalno napao i jednog turskog državljanina ispred BBI centra, kada mu je prišao pitao ga na lošem engleskom jeziku: “Who is you?”, što je zabilježeno i na snimku objavljenom na internetu. 

- Incident se desio 200 metara od države institucije. Moralo je intervenirati i moje obezbjeđenje. Ja sam već ranije upozoraovao FMUP o tome da mi se prijeti. Taj moj gost je napadnut samo zbog toga što je krenuo u moj kabinet. Šabanović je to čuo te mu počeo psovati, prijetiti, vrijeđati ga. Uostalom, osoba koja ga je napala stalno dolazi u zgradu Predsjedništva kod Bakira Izetbegovića. O svemu je već sačinjen izvještaj – rekao je Kebo.

Događaj se desion jučer u 14.15 časova. Kebo, kako je rekao za agencije, pretpostavlja da je Beganović dio nekog paraobavještajnog plana, te da je riječ o čovjeku radikalnih ubjeđenja vrlo bliskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

- To je ekstreman čovjek koji napada ljude - rekao je Kebo, inače bivši visoki funkcioner Stranke demokratske akcije. 

On smatra da su ti i takvi ljudi u BiH izvršioci propagande "Islamske države", optuživši da ih predvodi predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Asim Sarajlić koji izvršava naloge stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.

- Tu je i generalni sekretar SDA Amir Zukić, zatim Aljoša Čampara, njegov brat Dubravko, koji je tužilac. Tako da pretpostavljam da je uspostavljen cijeli mehanizam kontrole kojeg nema u Ustavu. To su moje pretpostavke, a treba da ih potvrde institucije kojima je to posao - rekao je Kebo.

Kebo je naglasio da mu nije cilj da blati svoj narod već da otkrivajući ubice, lopove i kriminalce brani interese svih građana BiH bez obzira na nacionalnu, političku i drugu pripadnost. 

- Neće me spriječiti da iznesem istinu o tome ko je doveo, finansirao i komandovao pripadnicima "El Mudžahida", te da se utvrdi zašto su oni došli, kakvih je bilo zloupotreba donacija i humanitarne pomoći - rekao je Kebo.