BIH

Turajlić likvidiran zbog znanja, spoznaja i mogućnosti

Danas 22 godina od ubistva predsjednika Vlade RBiH

A. Nu.

8.1.2015

Članovi porodice, prijatelji i kolege danas su u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježili 22. godišnjicu ubistva prvog ratnog predsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.

Današnjem polaganju cvijeća prisustvovao je Turajlićev  brat Alija, koji je kazao da je krajnje vrijeme da budu otkriveni nalogodavci ubistva ovog bh. državnika. Ustvrdio je da je postalo žalosno da su prošle dvije decenije od atentata na Hakiju i da ovaj slučaj nikada nije doveden na čistac.

- Niju se trebale čekati 22 godine. nevjerovatno zvuči da niko nije odgovarao za ovaj čin. Sramotno, sramno, žalosno je da pravosuđe i sudstvo ne poduzimas ništa. Samo kažu slućaj je i dalje otvoren. Ova država mu barem duguje toliko da riješi ovo ubistvo Ako je on dao za ovu državu život, onda je država moralno i na bilo koji način dužna da nađe ubicu, odnosno nalogodavca, što je još bitnije od ubice. Članovi porodice svaki 8. januar proživljavaju stresove. Smiraj bi bio da se sazna ko je dao nalog i zašto, ao i što je sam posalat na aerodrom bez obezbijeđenja,a vršio je funkciju predsjednika Vlade RBiH - kazao je Alija.

Naglasio je da je Hakija likvidiran zbog znanja, spoznaja i mogućnosti.

- Država treba da traži odgovornost UN, odnosno francuskog bataljona da se ovo pitanje riješi. Porodica sama ne može ništa. Dao je svoj život, a to očito nikome nije bitni - dodao je Alija Turajlić.

Turajlić, koji je i prijeratni direktor bh. privrednog giganta Energoinvesta, u svoje vrijeme je bio jedan od najsposobnijih i najspremnijih da vodi ekonomsku obnovu  BiH, kazali su predstavnici "Energoinvesta" koji su također prisustvovali obilježavanju godišnjice od smrti Hakije.

Hakija Turajlić ubijen je 8. januara 1993. godine na punktu "Sijera 4", kada se sa sarajevskog aerodroma vraćao u oklopnom vozilu francuskog UNPROFOR-a. Vozilo su zaustavili pripadnici srpskih vojnih formacija, nakon čega su se otvorila vrata i jedan od vojnika je ispalio rafal u Turajlića.

Iako je 1998. godine Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv Gorana Vasića za ratni zločin, a kojom se teretio i za ubistvo Turajlića, Vasić je oslobođen optužbi, a proces je ponavljan tri puta. Za Turajlićevu smrt još uvijek niko nije odgovarao.

Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli i mjesto pogibije Turajlića.