GLOBUS

Finansijski slom Rusije kao posljedica sankcija: "Najgore tek slijedi"

Panična borba za opstanak bankarskog sektora

(N. K.)

22.12.2014

Spašavanjem ruske Trust banke od strane Središnje banke u ponedjeljak, ekonomska kriza u najvećoj zemlji svijeta dodatno je dobila na težini.

Središnja banka je objavila kako će posrnulom Trustu odobriti kredit u iznosu od 30 milijardi rublji (oko pola milijarde eura), piše The Telegraph, a prenosi Jutarnji.hr.

Uzdrman valom sankcija, geopolitičkom nesigurnošću i sve nižom cijenom nafte, ruski bankarski sektor je označen kao posebno ranjiv u teškim vremenima za rusku privredu.

- Rizik državnog bankrota je nizak, ali kad je u pitanju korporativni sektor, pogotovo bankarstvo, tu je ranjivost daleko veća, kaže ekonomistica Ana Stupnicka.

Kompanije ne mogu restrukturirati svoje dugove, jer im je pristup međunarodnim tržištima novca onemogućen zbog sankcija.

Slično razmišlja i bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin:

- Danas smo ušli u pravu ekonomsku krizu, a tek sljedeće godine osjetit ćemo njene posljedice u punoj snazi.

Ekonomski analitičari upozoravaju da se ruska privreda neće oporaviti bez rasta cijena nafte ili ukidanja sankcija koje se uvedene zbog ruske aneksije Krima.

- Ono što predsjednik i vlada moraju napraviti normalizacija je ruskih odnosa s poslovnim partnerima, pogotovo Evropskom unijom i SAD-om, zaključuje Kudrin.