BIH

Ahmo i Nermin iz inata ne daju da se ugasi kovačka vatra

ZANATI Posljednja kovačnica u Mrkonjić-Gradu

E. Trako

30.11.2014

Zvuk kovačkih čekića u Mrkonjić-Gradu iz godine u godinu sve je tiši. Posljednji članovi nekada brojnog orkestra Ahmo i njegov sin Nermin Zonić iz inata ne daju da koncert bude završen. Njihova kovačnica postoji od 1569. godine, a kovačku tradiciju nastavit će i Nerminova djeca.

Kvalitetan kal

Nadaleko poznati majstori i danas izrađuju kovane kose varcarke i kovane ograde koje su kao jedinstvene poznate i van granica BiH. Uprkos modernizaciji mehaničkih kovačkih čekića, vještina i umijeće kaljenja kose kovanice su nezamjenjive.

Ahmo kaže da oni proizvode brojne predmete od željeza, alat za poljoprivredu, sjekire, motike, krampe, brusove, sačeve... te da se varcarka nigdje ne može kovati kao u Mrkonjić-Gradu, jer grad podno Lisine ima izuzetne klimatske uvjete za „oštru“ i „tvrdu“ kosu.

- Oblici obrade stoljećima su isti. Za kaljenje kose, za najprecizniju fazu, potreban je kvalitetan kal. Koristimo vosak, salo medvjeda i jazavca i druge „mirođije“. To su tajne svakog kovača. Kosa se pravi uglavnom u toku zime, a kali se u aprilu i maju - pojašnjava Ahmo Zonić.

mrkonjic-grad-kovac-novembar-14nb12

Otac Ahmo: Proizvode brojne predmete od željeza

Njegov sin Nermin dodaje kako se za njihovu radnju čulo i u Holandiji.

- Došli su predstavnici kompanije za proizvodnju brodova. Radili smo im poklopce za prozore. Nije da nema posla, ali jedino je moj babo mene podučio kovačkom zanatu, svi ostali kovači su odustali. Neke je i rat uništio i pokolebao da se vrate - priča Nermin.

Govoreći o suživotu s komšijama Srbima, Ahmo i Nermin naglašavaju kako nemaju nikakvih problema. Da je suživot moguć, govori i podatak da su zaposlili komšiju Dragana Lekića, koji već 14 godina radi s njima.

'Uranio, Srbine'

- Četrnaest godina nas dvojica ratujemo - šali se Dragan.

Dodaje kako je s Ahmom i Nerminom davno izgubio odnos poslodavca i radnika.

- Ljudi su mi dali posao i hvala im na tome. Mi te nacionalističke retorike ne poznajemo. Ujutro kad dođem na posao, pozdravljam ih sa „dobro jutro, Bošnjaci“, a oni meni, „uranio, Srbine“ - kaže Dragan Lekić.

mrkonjic-grad-kovac-novembar-14nb14

Komšija Dragan Lekić već 14 godina radi sa Zonićima

Noževi s drškom od ovnovih rogova

Kada ima vremena, Ahmo pravi džepne i lovačke noževe. Zanimljivo je da dršku pravi isključivo od ovnovih rogova.

- To mi dođe kao hobi. Lijepo izgledaju. Turistima je to naročito zanimljivo - kroz smijeh priča Zonić.

Kosa u Zemaljskom muzeju BiH

Varcarka je svoje mjesto pronašla je i u Zemaljskom muzeju BiH.

- Poklonili smo toj instituciji od državnog značaja i nešto po čemu je ovaj kraj postao poznat. Ali, eto, vidite šta su nam napravili, vrata muzeja su zakovali daskama. Sramota - naglasio je Ahmo.