BIH

SDP prihvatio sporazum o ujedinjenju s USD-om

Na današnjoj sjednici u Sarajevu

S. D. - E. Zg.

29.11.2014

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao je novinarama da je Glavni odbro SDP-a na današnjoj sjednici velikom večinom glasanja usvojio sporazum o ujedinjenju sa USD-om.

Kako je rekao Lagumdžija, a što proističe sa dogovorom sa USD-om jedan dio članova Predsjedništva i Kongresa će biti kooptirani u strančke instituacije kao što su Glavni odbor i Predsjedništvo i to po formuli 1 na prema 10.

"Ta će odluka biti proslijeđena delegatima vanrednog kongresa koja se održava 6. decembraž", rekao je Lagumdžija, te dodao da će Kongres najvjervotnije donijeti rezoluciju da se i drugi politički subjekti socijal - demokratske orijentacije priključe ovoj stranci.

"Ova odluka proistiće iz opredjeljenja da se širi socijelademokratski front i o ovome kao što znate razgovrali smo prije izbora i sada reazliziramo taj dogovor", rekao je Lagumdžija.

Glavni odobor usvojio je izmjene i dopune statuta, s tim da je odluku kako će se i na koji način birati rukovdstvo ostavio delegatima vanrednog kongresa.

Naime, prvi način je da svi ćlanovi stranke imaju pravo glasa i biranja rukovodstva, a drugi da članovi izaberu elektore ili delegate koji će u ime članstva birati članove rukovodstva.

"Ja sam pristalica drugog, tzv. američkog modela. Glavni odbor je ipak odlučio da se na kongres ide sa oba prijedloga i da kongres odluči koji će biti izabran", rekao je Lagumdžija

Po tom modelu biralo bi se dvije i pol do tri hiljade delegata, dok će na vanrednom kongresu biti oko 570 članova.

U ovom trenutku članovi GO zajedno sa kadrovskom komisijom raspravljaju o izboru članova Glavnog i nadzornog odbora. Kako nam je rečeno, prijavljeno je 250 kandidata za Glavni odbor, koji broji 110 članova, te 20 kandidata za Nadzorni odbor, koji broj 11 članova.

Planirano je da se redovni kongres SDP-a održi do kraja 2015. godine.

Sve odluke Glavnog odbora će morati potvrditi vanredni kongres SDP-a.

U ovom trenutku na sjednici Glavnog odbora SDP-a se raspravlja o izmjenama statuta.

Kako saznajemo ima dosta prijavljenih diskutanata, pa će se ova tačka dnevnog reda odužiti više nego što je planirano planirano.

Glavni odbor SDP-a, na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je prijedlog o ujedinjenju s Unijom socijeldemokrata- saznaje "Dnevni avaz“, sa 50 glasova ZA, 13 protiv i 11 suzdržanih.

Inače, prijedlog sporazuma o ujedinjenju dogovorili su i parafirali  predsjednici SDP-ai USD-a, Zlatko Lagumdžija i Miro Lazović na sastanku odžanom 27. novembra.

sporazum-o-ujedinjenju-sdp-usd-miro-lazovic-zlatko-lagumdzija

Tada, je prema saznanjima do kojih je došao „Avaz“ dogovoreno da će se verifikacija sporazuma obaviti na vanrednom kongresu SDP-a, zakazanom za 6. decembar ove godine u sarajevu.

Vezani tekst: Počela sjednica Glavnog odbora: Lagumdžija najavio odlazak SDP-a u opoziciju na svim nivoima

Inače, sporazum o ujedinjenju podrazumijeva da će ove dvije stranke od 6. decembra djelovati kao jedinstvena politička organizacija pod nazivom Socijaldemokratska partija BiH.