BIH

Lagumdžija najavio odlazak SDP-a u opoziciju na svim nivoima

Pripreme za Vanredni kongres

En. Z.

29.11.2014

Pred sami početak sjednice Glavnog odbora (GO), predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija  izjavio je novinarima kako je ova partija donijela odluku da ide u opoziciju na svim nivoima, dodavši da je na novom rukovodsvu da odluči da li će tako i ostati, te da očekuje kako će ovu odluku usvojiti i Predsjedništvo i GO.

Naveo je kako će se na dnevnom redu danas, između ostalog, naći i Izvještaj o izbornim rezultatima koji, kako je rekao, "treba da detektuje razloge zbog čega smo tu gdje jesmo".

Kada je u pitanju izbor predsjednika SDP-a, pojasnio je kako prvi tzv. francuski model podrazumijeva da svaki član SDP-a odlučuje o rukovodstvu, a drugi model da članovi biraju svoje članove kongresa.

Govoreći o sporazumu o ujedinjenju sa Ujedinjenim socijaldemokratima (USD), koji će se također naći na današnjoj sjednici GO-a, Lagumdžija je kazao da je o tome raspravljano i prije izbora.

Pojasnio je da će među izabrane članove Vanrednog kongresa od 110 članova iz USD-a biti kooptirano otprilike 10 posto članova, od kojih će tri biti članovi Predsjedništva.

Jedan od pet kandidata za predsjednika SDP-a Nermin Nikšić izjavio je novinarima da je jutros održana i sjednica Predsjedništva, dok je Mirko Pejanović, također jedan od kandidata, kazao da će mu, ukoliko bude izabran, ciljna grupa biti svi koji žive od svog rada i stvaraju nove vrijednosti.

Očekuje se početak sjednice Glavnog odbora SDP BiH

U ovim trenucima očekuje se početak sjednice Glavnog odbora (GO) Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, čiji članovi još uvijek pristižu. Prema dnevnom redu, na sjednici bi trebalo da se raspravlja o pripremama za Vanredni kongres SDP-a, koji treba da bude održan 6. decembra.

Također, razmatrat će se način izbora novog rukovodstva ove stranke.

Naime, kako je već najavljeno, predložena su dva načina izbora: prvi da svaki član ima mogućnost i pravo da bira novo rukovodstvo, a drugi da se to uradi preko velikog broja izabranih delegata.

Na dnevnom redu naći će se i izbor članova GO i Nadzornog odbora (NO) SDP-a, kao i nacrt dokumenta koji predviđa ujedinjenje ove partije sa Ujedinjenim socijaldemokratima (USD).

Kako je rekao član GO SDP-a Mahmut Alagić, ovo je važna sjednica GO-a jer je u funkciji priprema Vanrednog kongresa koji, kako je naveo, određuje sudbinu partije.

- Ako se opredijelimo za demokratski put po principu jedan član jedan glas, mislim da ćemo izbjeći najgore traume i urušavanje, a mogao bi se desiti i ovaj drugi scenario - kazao je Alagić.

Član GO-a i jedan od pet kandidata za predsjednika SDP-a Selim Bešlagić potvrdio je da će biti razgovarano o ujedinjenju sa USD-om.

- Mislim da sjedmnica neće biti teška i da bi trebala biti konstruktivna u smislu Vanrednog kongresa i da krenemo u pravcu socijaldemokratije - rekao je Bešlagić.

Besima Borić, također jedna od kandidatkinja za predsjednika SDP-a, izjavila je da je nakon brutalnog pada ove stranke na izborima potrebna izgradnja demokratskih standarda unutar nje i "izgradnja novog lika SDP-a". Ona je izrazila uvjerenje da prijedlog za ujedinjenje sa USD-om nije u ovom trenutku ono o čemu bi trebalo raspravljati.

- To su dobri procesi, ali nisu za ovaj trenutak. Vanredni kongres je u funkciji da se poredaju stvari u samom SDP-u - poručila je Borić.

Sjednica GO SDP BiH održava se u prostorijama Općine Centar u Sarajevu.