CRNA HRONIKA

Član Hell Angelsa negirao krivicu za šverc droge i oružja

Danas u Sudu BiH

M. M.

12.11.2014

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Arif Peleš se izjasnio da nije kriv.

S obzirom na to da je optuženi negirao krivnju, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću pred kojim će se voditi klasičan sudski proces, a koje bi u narednom periodu trebalo zakazati početak glavnog pretresa.

Vezani tekst: Sud BiH : Arif Peleš se sutra izjašnjava o krivnji

Podsjetimo, Sud BiH je početkom septembra potvrdio optužnicu koja tereti optužene Peleša i Predraga Vrakelja za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Pored toga, Peleš se tereti još i za neovlašteni promet opojnim drogama.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u periodu od jula 2013. do aprila 2014. godine, djelujući kao dio međunarodne organizovane kriminalne grupe vršili međunarodni šverc heroina, kokaina i marihuane, te se bavili međunarodnom trgovinom oružja na teritoriji BiH, Slovenije, Austrije i drugih zemalja.

Peleš je kao član međunarodne moto-grupe Hell Angels u sastav grupe angažovao više osoba koristeći poznanstva iz mot- grupa, a koja je djelovala tako što je Peleš drogu i oružje, od njemu poznatih osoba nabavljao, te prodavao dilerima na području Brčko distrikta i u BiH, koji su je dalje prodavali ovisnicima u uličnoj prodaji.

Istovremeno, drogu i nabavljeno oružje putem kurira i drugih njemu povjerljivih osoba prevozio je na područje zemalja EU, naročito Slovenije i Austrije.

U međuvremenu je Sud, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, izrekao presudu kojom je optuženi Predrag Vrakelj oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

 S tim u vezi, Sud mu je je izrekao uslovnu osudu, kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od dvije godine, s rokom kušnje od četiri godine.