CRNA HRONIKA

Sud BiH : Arif Peleš se sutra izjašnjava o krivnji

Nakon potvrđivanja optužnice protiv uhapšenih u akciji Shiling

M.M.

11.11.2014

Izjašnjenje o krivnji u predmetu Arif Peleš pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za sutra u Sudu BiH,  nakon što je 8. septembra potvrđena optužnica koja tereti Arifa Peleša i Predraga Vrakelja za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Peleš se, pored toga, tereti i za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama. 

Navodi iz optužnice

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od jula 2013. godine do aprila 2014. godine, djelujući kao dio međunarodne organizovane kriminalne grupe, vršili krivična djela međunarodne trgovine heroina, kokaina i marihuane, te međunarodne trgovine oružja na teritoriji Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i drugih zemalja. 

Peleš je kao član međunarodne moto-grupe Hell Angels u sastav grupe angažovao više osoba koristeći poznanstva iz mot- grupa, a koja je djelovala tako što je Peleš drogu i oružje, od njemu poznatih osoba nabavljao, te prodavao dilerima na području Brčko distrikta i u BiH, koji su je dalje prodavali ovisnicima u uličnoj prodaji.

Istovremeno, drogu i nabavljeno oružje putem kurira i drugih njemu povjerljivih osoba prevozio je na područje zemalja EU, naročito Slovenije i Austrije.

Vrakelj se ranije nagodio

U međuvremenu je, tačnije 27. oktobra, Sud, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje u ovom predmetu izrekao presudu kojom je optuženi Predrag Vrakelj oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

 S tim u vezi, Sud mu je je izrekao uslovnu osudu, kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od dvije godine, s rokom kušnje od četiri godine.

Peleš je, podsjetimo, uhapšen u aprilu u međunarodnoj akciji kodnog naziva Shiling kada je na području Brčko distrika, TK-a, RS-a i Slovenije, uhapšeno 18 osoba.

Za pet od uhapšenih 18 Tužilaštvo BiH je od Suda zatražilo određivanje mjere pritvora. Međutim, pritvoren je samo Peleš, a u optužnici su se našla samo njegovo i Vrakeljevo ime.