OSTALI SPORTOVI

Možda Dance poguraju i sudije

Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH

E. M.

31.10.2014

Današnji trening naše rukometne selekcije u Mejdanu, protekao je u dobrom raspoloženju, ali i jakom intenzitetu. Selektor Dragan Marković, dotakao se i taktičkih izvedbi uoči susreta sa Danskom, i sve je besprijekorno funkcionislao.

Naravno, problem za naš tim je izostanak Ivana Karačića, vrlo važnog igrača. Prema riječima selektora Markovića, pred našim timom je izuzetno važna i teška utakmica sa Danskom, koja je jedna od najvećih svjetskih ekipa.

- Danska je jedna od najboljih svjetskih reprezentacija u ovom trenutku. Mene je samo strah da ne izgorimo na psihološkom planu, kako bi utakmicu držali u egalu. Ako ste gledali utakmicu Danske i Litvanije, vidjeli ste da su im sudije poklonile četiri, pet lopti. Sigurno će im pokloniti i u Mejdanu i to će im biti "vjetar u leđa". Opet, s druge strane, naš "vjetar u leđa" će biti publika i vjerni navijači, koji će nas bodriti. Kada to pogledate, onda ćemo biti na egalu. Međutim, takvi Danci i uz pomoć sudija i bez njih su favoriti u Mejdanu. Ipak, imamo i mi naše adute na terenu, a svakako da će hendikep biti izostanak Karačića - rekao je Marković.

Njega će mjenjati Josip Perić, koji će pred sobom imati delikatan zadatak. Kaže da postoji pozitivna trema, ali da će ona brzo nestati čim počne utakmica.

- Već sam dosada imao dvije ili tri utakmice sa solidnom minutažom. Čeka nas izuzetno težak zadatak sa Dancima, ali se nadam da ću korektno zamjeniti našeg povrijeđenog kolegu Karačića. Svi znamo koliko će nam on nedostajati, ali uprkos svemu, vjerujem da ćemo uz veliku podršku u Mejdanu pružiti dobar otpor - kaže Perić.

U našem timu je i nekoliko iskusnih igrača, poput Muhameda Toromanovića. Njega, kao i ostale kolege očekuje teška borba sa snažnim Dancima.

- Pred nama je teška utakmica. Mi ćemo dati sve od sebe kako bi sa nekim našim varijantama iznanadili Dance. Nećemo se predavati, a ako ih želimo iznenaditi, onda moramo odigrati čak i bolju utakmicu nego onu s Islandom, kada smo izborili odlazak na Svjetsko prvenstvo - istakao je Toromanović.

Naš golman, Nebojša Grahovac će biti na "udaru" Danskih topnika. Ipak, kaže da ih se ne boji i da će se fokusirati samo na našu igru i taktiku.

- Ne pribojavamo se previše Hansena i ostalih. Sigurno će biti jedan praznik rukometa u Tuzli. Ako nam se ukaže bilo kakva šansa da ih iznenadimo, sasvim sigurno ćemo je iskoristiti. Nisu vanzemaljci, borit ćemo se od prve minute i ako oni budu imali možda loš dan, onda tu priliku trebamo iskoristiti. Recept postoji, tu je i naša vjerna publika, i učinit ćemo sve da smanjimo naše greške na neki minimum i da se u tom slučaju nadamo najboljem - kaže naš golman.

Inače, dva dana prije velike utakmice s Danskom, sve ulaznice su rasprodate. To samo odslikava i potvrđuje ogromno interesovanje koje vlada u Tuzli za ovaj duel.