BIH

Švarc-Šiling: Putin se još igra s Dodikom

Bivši visoki predstavnik za "Avaz"

T. LAZOVIĆ

22.9.2014

Ruski predsjednik Vladimir Putin za sada se igra s Dodikom, ali ako se od toga razvije ozbiljna politička priča, onda Evropska unija i NATO moraju reagirati, kaže u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling), bivši visoki predstavnik.

Drukčija politika

Ovaj utjecajni njemački političar, iako u poznim godinama, i dalje aktivno prati politiku u BiH, a jučer nam se iz Kine javio na telefonski poziv.

- Region se sve više približava Evropi i postaje prioritet Evropske unije. Imali smo u avgustu konferenciju u Berlinu i imamo sve intenzivniju koordinaciju i saradnju između država regiona i EU. Posebno je važno što su se aktivnije angažirale Njemačka i kancelarka Angela Merkel lično - kaže Švarc-Šiling.

No, nakon prošlosedmičnog sastanka entitetskog predsjednika s Putinom u Moskvi, Švarc-Šiling smatra da bi se najviše trebali zabrinuti Srbija i zvanični Beograd.  

- Čini se da Dodik želi praviti drukčiju politiku s Putinom. Ako Srbija tome ne bude pridavala više pažnje, to bi mogao biti put ka ukrajinskom scenariju u Bosni i Hercegovini - upozorava on.

Prema njegovim riječima, Evropa bi, u svakom slučaju, morala zaustaviti takvu ulogu entiteta i Rusije u ovom regionu. Na pitanje je li Putin ovim susretom dao vjetar u leđa Dodiku da pokrene secesiju, Švarc-Šiling je suzdržan.

Veliko pitanje

- Putin je samo slušao Dodika, nisam vidio da je davao neka obećanja. On vodi biznis u energetici i želi dati prednost i osigurati posao državnoj firmi. Ali, ako je to politika i širenje moći i utjecaja u regionu, onda je to opstrukcija dogovorene evropske politike nakon Dejtona. Mislim da se samo igra s Dodikom. I to nije ozbiljno. Ali, ako postane tako, onda će to biti veliko pitanje za NATO i Evropsku uniju - kaže Švarc-Šiling.

Prema njegovim riječima, najave Dodika da će blokirati uspostavu vlasti u državi nakon izbora ako ne bude saglasnosti za sporazum RS s “Gazpromom“ su pogrešne, kao i ostale najave Dodika da će tražiti promjenu statusa RS.

- Eventualne promjene Ustava RS ili promjene statusa su i kršenje Dejtonskog sporazuma - naglašava Švarc-Šiling.

Krst na Zlatištu krajnji je neukus

- Znači, ipak su ga napravili - kaže Švarc-Šiling kada smo ga pitali za podizanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva i dodaje:

- To samo pokazuje krajnji neukus, nakon svega što se dogodilo od 1992. do 1995. godine, posebno u Sarajevu. To je vrlo loše i pokazuje da nema kulture poštovanja.