BIH

Spisak je skandalozan, a što je najgore nije konačan!

Prosvjetari o zapošljavanju 50 kandidata

A. ARNAUTOVIĆ

16.9.2014

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (MONKS TK) objavilo je spisak s imenima 49 osoba, kojima je izdata saglasnost za zaposlenje po osnovu Pravilnika o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK. Radi se o pripadnicima boračke populacije.

Partijski činovnici

Međutim, dio prosvjetnih radnika smatra da je izbor nekih zaposlenika skandalozan i ističu da su primljeni ljudi koji su bili 36., 62. ili 100. na rang-listi, dok će, prema bodovima, mnogo bolji radnici svoje diplome i radničke knjižice morati predati u Zavod za zapošljavanje TK.

Tim povodom, grupa prosvjetara i jučer je protestirala ispred zgrade MONKS-a, izražavajući nezadovoljstvo zbog nepotizma u obrazovanju i ističući da su direktori škola partijski činovnici. Podsjećamo, direktorima škola Ministarstvo je omogućilo da sami donesu odluku koga će zaposliti.

skole-spisak-tuzla

Na spisku i Amir Mujkanović koji je sam sebi dao saglasnost

- Najavljujemo tužbu protiv Mirsada Kunića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK koji je odobrio diskriminatorni Pravilnik i zbog nepoštivanja rang-listi. Nema svrhe više mu se obraćati i razgovarati s njim. Kaže da smo mu dosadni, ali mi nećemo odustati od zahtjeva za fer i pošten odabir zaposlenika - izjavila je Selma Muhić iz Udruženja nastavnika i profesora predmetne nastave u TK.

Muhić je dodala da je najgore to što ovaj spisak nije konačan, jer ona lično poznaje ljude koji su dobili saglasnost, a njihova imena se ne nalaze na spisku.

- Zašto to Ministarstvo krije? Osim toga, ministar Kunić nam je rekao da će biti primljeno samo 30 ljudi, a zatim se objavi 50 imena i ko zna koliko je još kandidata zaposleno preko veze, ali se to zataškava - kazala je Muhić.

Uskoro bivši

„Dnevni avaz“ nezvanično saznaje da je Amir Mujkanović (redni broj 24 i 25), direktor Mješovite srednje škole iz Gradačca, koji će uskoro postati bivši direktor te ustanove, sam sebi dao saglasnost za zaposlenje na neodređeno vrijeme.

Saglasnost na neodređeno

Saglasnost na neodređeno dobili su:

Edin Đerzić, Reuf Ahmetašević, Senaid Ključanin, Melvir Sejdić, Muhamed Baščelić, Natmir Buljubašić, Eldin Skopljak, Jasmin Muharemović, Abid Begović, Zuhdija Bajrić,
Samra Halilović, Edin Halilović, Mensur Brčaninović, Mirzeta Mehić, Mirsada Jahić, Saudina Nezić, Elvira Spahić-Ramić, Muhamed Omerović, Jusuf Hasić, Nijaz Omerović,
Lejla Husić, Dženan Mukić, Muhamed Omeragić, Amir Mujkanović, Džemila Hanić, Nerfid Hasanović, Idriz Mehmedović, Alem Dedić,  Nedžad Bećirović, Zilkadir Čolić, Elvir Peštalić
Nermina Hanić, Mersiha Numanović, Ibrahim Čanić, Zijad Džafić, Haša Omerbegović,
Ilijaz Gušić, Mensur Smajlović.

Saglasnost za rad na određeno

Saglasnost za rad na određeno dobili su:

Damir Krdžić, Sumeja Alihodžić, Fatima Hodžić, Zumreta Ćeskinović, Esed Zenunović,
Abdurahman Avdić, Jasmina Dervišević, Bahrija Grbić, Mirnes Sulejmanović, Mersiha Numanović, Amir Brkić.