BUDITE ZDRAVO

Sačuvajte zdravlje vaše porodice: Očistite zrak u svom domu

Kiša i visoka vlažnost mogu dovesti vlagu u zatvorenom prostoru

Neka kuća odiše svježinom. Facebook

Z. K.

3.5.2024

Zrak u vašem domu može da bude kvalitetniji uz nekoliko jednostavnih izmjena. Kvalitet zraka u zatvorenom prostoru može biti dva do pet puta zagađeniji od vanjskog, a pošto Agencija za zaštitu životne sredine procjenjuje da ljudi 90 posto svog vremena provode u zatvorenom prostoru, to je velika stvar.

Zabrana pušenja

Loš kvalitet zraka može ugroziti zdravlje vaše porodice, pa je važno držati dalje od kuće stvari koje izazivaju zagađenje i pobrinuti se da vaša kuća bude dobro provjetrena. Slijedite ove savjete Američkog udruženja za pluća da biste započeli sa prečišćavanjem zraka koji udišete svaki dan.

Ne dozvoljavajte pušenje u zatvorenom prostoru - Budući da su cigarete štetne, nikome ne dozvolite da puši u vašem domu. Ne postoji siguran nivo pasivnog pušenja. Zamolite pušače da cigaretu popuše napolju.

Ne ostavljajte automobil u praznom hodu u garaži - Sagorijevanje gasa ili drugih goriva u zatvorenom prostoru može proizvesti opasne nivoe zagađenja zraka u zatvorenom prostoru i smrtonosni ugljenmonoksid.

Simptomi astme

Koristite boje s niskim sadržajem isparljivih organskih jedinjenja - Boje oslobađaju tragove gasova mjesecima nakon nanošenja - iako se čini da su potpuno osušeni i da miris nestaje.

Sredite sva curenja - Kiša i visoka vlažnost mogu dovesti vlagu u zatvorenom prostoru, što može dovesti do pojave plijesni. Sama vlaga, čak i bez plijesni, povezana je s većim rizikom od kašlja i simptoma astme.

Očistite klima-uređaj

Pomozite da se okidači za astmu drže dalje od vaše kuće tako što ćete otkloniti curenje i kapanje čim počnu. Stajaća voda i visoka vlažnost podstiču rast grinja i buđi i plijesni.

Smanjite tepihe u domu

Tepisi hvataju nezdrave čestice, uključujući hemikalije, grinje, prljavštinu kućnih ljubimaca, prljavštinu i gljivice i usisavanjem mogu da se nađu u zraku. Podovi od tvrde površine, poput drveta, pločica ili pluta, mogu se lako očistiti vlažnim brisanjem.

Pravilna ventilacija jedan je od najboljih načina za zaštitu i poboljšanje zraka u vašem domu. Visok nivo vlage povećava vlažnost i rast plijesni, što može dovesti do kašlja i napada astme kod osoba s alergijama.

Formaldehid je gas koji se nalazi u mnogim kućnim proizvodima, poput dezinfekcionih sredstava, lijekova, insekticida i iverice. To je kancerogen i može uzrokovati zdravstvene probleme koji uključuju kašalj, iritaciju oka, nosa i grla, osip na koži i simptome slične astmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.