KOMENTAR DANA

"Strašni" Vukoja

Teško će neko moći objasniti zašto je glasao protiv prvorangirane osobe na konkursu

Marin Vukoja. Screenshot

18.5.2024

Iako živimo u političkom glibu, gdje se svako diskredituje na najprimitivnije načine, malo ko je doživio toliko najgnusnijih uvreda kao sekretar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Marin Vukoja. „Prodat će državu“, „Čovićev poslušnik“, samo su neke od fraza koje u javnom prostoru slušamo u prethodnih godinu od opozicije.

Čak mu je grijeh i to što je iz Širokog Brijega. Razlog je samo jedan – ovaj državni službenik se odlučio prijaviti na konkurs za sudiju Ustavnog suda BiH i i bio je prvorangirani na konkursu. Njegovu stranu priče, njegovu percepciju države, zapravo, nismo nikada ni čuli, ali to uopšte ne predstavlja prepreku da se od njega godinu pravi politička tema broj jedan.

„Nikada nije ušao u sudnicu“, još je jedna od otrcanih fraza opozicije, iako prethodno sudsko iskustvo uopšte nije uslov za imenovanje za sudiju Ustavnog suda BiH. Također, nije validan argument ni ako izuzmemo uslove, jer se poslovi običnog sudije i sudije Ustavnog suda BiH mnogo razlikuju.

Ono što je činjenica jeste da je Marin Vukoja pravnik koji ima položen pravosudni, advokatski i stručni upravni ispit, a jedini uslov je da bude pravnik. Ipak, činjenica je da je i tome, prema svemu sudeći, došao kraj, jer je okončana blokada rada Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Prema svemu sudeći, postoji politička volja da ga Komisija potvrdi, a onda će sve biti na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Teško će neko moći objasniti zašto je glasao protiv prvorangirane osobe na konkursu. Na taj način će se spriječiti i potpuna paraliza rada Ustavnog suda koji je već ostao bez troje sudija, a ove godine ističe mandat i četvrtom, pa je svako odlučivanje na granici kvoruma.

Sigurno je da neće opozicija ostaviti na miru stranke trojke i da će se godinama slušati priče da je trojka zbog Vukoje izdala državu. Vukoja u toj priči nije ni bitan, bitan je samo obračun, a sredstva se ne biraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.