KAKO ODABRATI PRAVU

Zaboravite na "magično" kuckanje: Ovo su znaci da je lubenica sočna i slatka

Nema ništa gore nego kada jedva čekate da načnete lubenicu, pa se onda ispostavi da ona nije ni slatka ni sočna

Podignite nekoliko lubenica slične veličine i kupite najtežu. Facebook

E. Ag.

19.6.2024

Nema ništa gore nego kada jedva čekate da načnete lubenicu, pa se onda ispostavi da ona nije ni slatka ni sočna.

Logično, najbolji način da stopostotno budete sigurni da ste izabrali pravu lubenicu je da je otvorite i probate.

Međutim, to uglavnom nije moguće prije kupovine i mnogi se kunu u oprobanu metodu s kuckanjem. Doduše, ovdje nema garancija da nećete totalno omanuti. Zato vam predlažemo da zaboravite na "magično kuckanje" i okrenete se prirodnim rješenjima.

Prvo - ako ste primijetili mrlju na površini lubenice, to je dobar znak. Ona predstavlja mjesto na kojem je lubenica ležala na zemlji tokom dozrijevanja.

Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bijele ili svijetlozelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele. Savjet je da ne kupujete lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Drugo - što se kore tiče, površina lubenice treba da bude tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja.

Mekana površina je pouzdan znak da je plod počeo da truhne, a izbjegavajte i lubenice osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan.

Treće - iskombinujte malo vježbi za ruke i osvježenje tokom vrućina. Sigurno niko ne želi da tegli teške lubenice do kuće, ali imajte u vidu da 92 posto lubenice čini voda, pa je u skladu s tim, najsočniji plod i najteži.

Podignite nekoliko lubenica slične veličine i kupite najtežu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.