PRODUŽEN MU MANDAT

Lajčak ostaje na poziciji izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine

Borelj se odlučio na takav korak jer smatra da bi novi Visoki predstavnik EU morao da bude taj koji će odrediti svog Specijalnog predstavnika

Miroslav Lajčak. Anadolija

E. Ć.

21.6.2024

Miroslav Lajčak ostaje na poziciji Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Priština i ostala pitanja, saopćio je to novinarima u Briselu diplomata iz Službe za vanjske poslove upoznat s procesom.

Kako je on rekao, Lajčaku mandat ističe 31. avgusta, ali je Žozep Borelj (Josep Borrell) odlučio da ga produžio za nekoliko mjeseci.

- Borelj se odlučio na takav korak jer smatra da bi novi Visoki predstavnik EU morao da bude taj koji će odrediti svog Specijalnog predstavnika - tvrdi on.

Nije poznato tačno do kada će Lajčak ostati na toj funkciji. Novog visokog predstavnika EU, koji je i šef diplomatije Unije, bira Evropski Parlament u okviru izbora EU Komisije, a na osnovu predloga Evropskog vijeća. Izbor Komesara planiran je za jesen, ali može biti ubrzan ukoliko politički dogovori budu postignuti ranije.

Visoki predstavnik EU potom naimenuje svoje specijalne predstavnike, pa i onog koji će se baviti dijalogom Beograda i Prištine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.