ODMORI

Njemačka upozorila svoje građane na "cvjetanje mora" u Hrvatskoj: Pojavio se tepih od algi

Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković kažu da se radi o nakupini jednostaničnih algi koje nisu opasne niti otrovne

Povećano nakupljanje algi. Dalmacija danas

Z. K.

17.6.2024

Vrijeme je godišnjih odmora, školski praznici u Njemačkoj samo što nisu počeli, a njemački mediji već upozoravaju svoje građane na odmor u Hrvatskoj. Ovaj put tema nisu cijene već tzv. “cvjetanje mora”.

Tirkizna voda

ProSieben tako javlja kako se hrvatskom obalom Jadrana širi “smeđa sluz” koja kupače može spriječiti u kupanju u inače tirkiznoj vodi.

– Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao “morski šmrkalj” ( „Meeresrotz“) – javlja ProSieben.

Jednako tako i RTL naziva cvjetanje mora u Hrvatskoj.

– Sve više plaža u Hrvatskoj okupirano je nepoželjnom morskom travom. Neki turisti javljaju kako je potraga za područjem bez algi bila neuspješna. Tepih od algi je neugodan na koži. Ne pomaže ni činjenica da je to u osnovi normalna prirodna pojava – piše RTL.

Kako također prenosi “ Infovrsar”, koji i na njemačkom jeziku informira turiste, cvjetanje mora je u većini slučajeva bezopasan i neotrovan, ali može imati neugodan miris, prenosi Fenix.

Iz Centra za istraživanje mora na Institutu Ruđer Bošković kažu da se radi o nakupini jednostaničnih algi koje nisu opasne niti otrovne, ali radi se o organskom materijalu koji se raspada pa nastaje miris.

“Crvena plima” po noći može izazvati zanimljiv efekt svjetlucanja mora. Dakle, postoje jedan ili dva lijepa aspekta neugodnog fenomena na plaži, javlja “Infovrsar”.

Još 2023. godine u medijima su se pojavili izvještaji o povećanom nakupljanju algi uzrokovanom klimatskim promjenama. Karibi su također pogođeni, tamo su tepisi od algi ponekad čak vidljivi iz svemira.

Prirodna pojava

Riječ je o prirodnoj pojavi koja se posljednjih dana pojavila širom Jadrana. Došlo je do naglog razmnožavanja zelenih algi, koje se inače javlja u proljeće ili ljeti.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo RH, cvjetanje mora je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton.

Prvi zapisi o cvjetanju mora za Jadran datiraju iz 18. stoljeća, intenzivnije se pojavljuju od 1988. godine, a od 2000. godine pojavljuju se svake godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.