GLASNOGOVORNIK EU

Stano: Lobiranjem protiv Kosova Srbija krši Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa

Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije je važeći i obvezujući u cjelini i za Kosovo i za Srbiju

Glasnogovornik Europske unije. Twitter

FENA

13.6.2024

Glasnogovornik Europske unije (EU) Peter Stano izjavio je u četvrtak da Beograd krši Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Normalizacija između Kosova i Srbije

 - Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije je važeći i obvezujući u cjelini i za Kosovo i za Srbiju. To uključuje član četiri ovog sporazuma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma - naveo je Stano u izjavi dostavljenoj medijima, prenosi Beta.

Lideri Srbije i Kosova su se krajem veljače 2023. usmeno suglasili o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a tri tjedna kasnije su u Ohridu usuglasili i Implementacijski aneks Sporazuma, uz posredovanje EU. U članu četiri Sporazuma navodi se da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Srbija je u međuvremenu lobirala protiv prijema Kosova u Vijeće Europe i u tu svrhu je formirala radnu grupu. Kosovo nije postalo član Vijeća Europe jer nije ispunilo zahtjev vodećih zapadnih zemalja da započne formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO).

Sporazum o putu ka normalizaciji postao je ove godine obvezujući za Beograd na europskom putu jer je uvršten u poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU o članstvu.

Cilj dijaloga

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je naveo da stav EU o tom pitanju "ostaje nepromijenjen", navodi se.

Američki veleposlanik u Beogradu Cristopher Hill rekao je za izdanje tjednika NIN da formalno priznanje Kosova neće biti uvjet za ulazak Srbije u EU, već normalizacija odnosa. Međutim, veleposlanik SAD u Prištini Jeffrey Hovenier je u utorak kazao da kraj procesa dijaloga "mora biti uzajamno priznanje dvije zemlje, jer ništa manje od toga ne ispunjava viziju za slobodnu, prosperitetnu i mirnu Europu".

Otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, Europska unija je u više navrata navela da je pitanje priznanja Kosova u nadležnosti njezinih država članica i da je zadržala neutralan stav prema statusu Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.