UMRLA JUČER

Prva žena rahmetli muftije Zukorlića preminula u Istanbulu: Bila je teško bolesna

Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti, napisao je Usame Zukorlić, njen sin i ministar u Vladi Srbije

Usame Zukorlić i Umeja Abu Taha Zukorlić. Facebook

S. S.

22.5.2024

Ministar u Vladi Srbije i sin rahmetli muftije Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić otkrio je detalje smrti svoje majke i prve žene rahmetli muftije Umeje Abu Tahe Zukorlić te opisao ko je ona bila. 

- Moja majka Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970. godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu. Otac Adil s bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa kćerkama preselio u Aman u Jordanu. Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerjatskog islamskog fakulteta - napisao je Zukorlić.

Dodao je da je sestra Nasra studirala u Libanu, gdje je upoznala muža Envera Ujkanovića iz sela Orlje za kojeg se udala.

- Godine 1991., zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fetmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se i upoznala s rahmetli babom. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini. S obzirom na to da su babo i majka bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila s babom studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, koje je diplomirala i gdje je mene rodila. Kao porodica smo 1993. došli u Sandžak u vrijeme rata na Balkanu, kao i NATO bombardovanja Novog Pazara. Rodila je nakon mene Sedždu, Nedžmu i Medždu.

Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti. Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji sam koordinator bio, uspio sam da pronađem nanu Izoldu 2021. godine na ljeto i da ih spojim nakon 50 godina rastanka. Iste godine je preselio babo. Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvero djece, sedmero unučadi, svekra i svekrvu - naveo je Zukorlić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.