ZAHTJEV

Kurti zatražio od Srbije da kosovskim vlastima izruči Milana Radoičića

"Pozivam Srbiju da izruči Kosovu Milana Radoičića i njegovu paravojnu skupinu koja je 24. rujna prošle godine ubila policajca Afrima Bunjakua

Anadolija

FENA

16.5.2024

Premijer Kosova Albin Kurti zatražio je u četvrtak od Srbije da kosovskim vlastima izruči Milana Radoičića koji je predvodio teroristički napad u selu Banjska u rujnu prošle godine kada je ubijen jedan kosovski policajac i tri srpska napadača.

Samit čelnika

Kurti je to izjavio na samitu čelnika zapadnog Balkana i Europske unije (EU) koji se održava u crnogorskom Kotoru a na kojem je riječ o Planu rasta za zapadni Balkan od šest milijardi eura čiji je cilj ubrzavanje reformi i ekonomskog rasta.

"Pozivam Srbiju da izruči Kosovu Milana Radoičića i njegovu paravojnu skupinu koja je 24. rujna prošle godine ubila policajca Afrima Bunjakua", rekao je Kurti tijekom summita u Kotoru.

Tijekom oružanog incidenta u selu Banjska 24. rujna prošle godine u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo je jedan policajac i trojica pripadnika te skupne, više ih je uhićeno, a kosovska policija je idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme.

Optužili Beograd

Priština je optužila Beograd da stoji iza tog napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.