BRISEL

Lajčak: Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor oko dinara

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas je bio domaćin sedme runde sastanaka sa delegacijama Kosova i Srbija u Briselu

Kosovo i Srbija. Anadolija

Anadolija

15.5.2024

Glavni pregovarači Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković ni danas u Briselu nisu uspjeli da pronađu kompromisno rješenje u vezi upotrebe srpskog dinara na Kosovu, prenosi Anadolija.

Specijalni izaslanik EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas je bio domaćin sedme runde sastanaka sa delegacijama Kosova i Srbija u Briselu, od 28. februara do 15. maja, u cilju pronalaženja održivog privremenog rješenja za ljude koji su najviše pogođeni Uredbom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju.

- Ugostio sam glavne pregovarače Kosova i Srbije po sedmi put o implikacijama Uredbe CBK-a. Nažalost, strane nisu uspjele da postignu sporazum. Spreman sam da ponovo ugostim strane ako pokažu spremnost da postignu međusobno prihvatljivo privremeno rješenje - napisao je Lajčak na mreži X.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u pisanoj izjavi nakon cjelodnevnih pregovora saopštio da strane nisu uspjele da pronađu kompromisno rješenje o preostalim otvorenim pitanjima.

Tokom sastanka

- Tokom ovih sastanaka, strane su opširno predstavile svoje stavove i istražile mogućnosti za pronalaženje zajedničkog jezika. EU je davala ideje i predloge tokom cijelog procesa, a strane su uspele da premoste neke od svojih razlika kako bi obezbjedile finansijske tokove iz Srbije na Kosovo, uključujući i dogovor o osnivanju novog poslovnog subjekta prema kosovskom zakonu koji ima zadatak da privremeno raspodjeli finansijsku pomoć iz Srbije - naveo je Stano.

Kako je istakao, uprkos tome što je EU iznijela kompromisni prijedlog koji je u najvećoj mogućoj meri uskladio stavove strana, strane se nisu mogle složiti oko nekoliko ključnih pitanja, uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika ovog entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija.

Kompromisno rješenje

- Posljednji današnji sastanak pokazao je da strane nisu uspjele da pronađu kompromisno rješenje o preostalim otvorenim pitanjima. EU žali što danas nije bilo moguće postići dogovor. EU ocijenjuje da nema spremnosti za pronalaženje kompromisnog sporazuma ubuduće - naveo je Stano u pisanoj izjavi.

On je istakao da odsustvo dogovorenog puta napred ima negativne posljedice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i stalni su izvor zabrinutosti.

- Evropska unija kao fasilitator ostaje spremna da sazove još jedan sastanak na ovu temu čim strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rješenje - zaključuje se u izjavi.

Nakon sastanka, glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi izjavio je da je srpska strana danas došla sa novim prijedlozima po tom pitanju, a ne sa odgovorom na predlog posrednika Lajčaka. Bislimi je rekao da se na osnovu predloga Srbije može zaključiti da ona ima cilj da legitimiše nelegalne paralelne strukture i da obezbjedi nedostatak transparentnosti. On je kazao da nema logike da se strane ponovo sastaju na ovu temu, zato što ‘Srbiju ne zanima rješenje’.

Glavni srpski pregovarač 

Glavni srpski pregovarač Petar Petković rekao je da Srbija ima šest novih konstruktivnih predloga, ali da ih je Priština sve odbila. On je istakao da Srbija želi da se pronađe rješenje.

Uredba CBK-a o euru kao jedinoj platnoj valuti na Kosovu stupila je snagu 1. februara 2024. godine. Država Srbija je od završetka rata 1999. godine plate, penzije, socijalna davanja, dječije dodatke i druge uplate srpskom stanovništvu vršila u dinarima uglavnom preko Pošte Srbije koja ima ekspoziture na Kosovu, ali nije licencirana od kosovskih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.