REGION

Strasbourg: Odbor ministara neće 17. aprila glasati o prijemu Kosova u Vijeće Europe

Kosovski premijer nekoliko puta je upozorio kako se proces normalizacije odnosa sa Srbijom ne smije miješati s pitanjem članstva Kosova

Vijeće Evrope. Fena

FENA

15.5.2024

Odbor ministra Vijeća Europe (VE) neće 17. travnja glasovati o prijemu Kosova u tu organizaciju unatoč podršci koju uživa za članstvo u toj organizaciji posvećenoj ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

Potvrdio je to zamjenik kosovske ministrice vanjskih poslova i dijaspore Kreshnik Ahmeti koji je pojasnio kako nekoliko zemalja traži od Kosova da prihvati "nacrt statuta izaslanika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka za formiranje zajednice općina sa srpskom većinom, te ga uputi Ustavnom sudu".

"Vjerojatno će ovo glasanje biti odgođeno. Odlaganje dolazi kao rezultat konfuzije u dva neovisna procesa, u kojem slučaju se Vijeće Europe koristi kao poluga pritiska na Kosovo da prihvati Lajčakov nacrt statuta i pošalje ga Ustavotvornoj skupštini, što je također u suprotnosti s dijalogom procesa u Bruxellesu", rekao je Ahmeti.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju te je nakon toga najavljivano kako se konačna odluka očekuje 17. svibnja i da Kosovo za prijem u Političkom odboru VE-a trebalo osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

No Srbija je na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem pokrenula niz diplomatskih aktivnosti kako bi onemogućila prijem Kosova u Vijeće Europe iako se Briselskim sporazumom obvezala kako neće ometati prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kosovo se također obvezalo da će formirati Zajednicu srpskih općina te je upravo nepoduzimanje konkretnih koraka ka uspostavi ZSO usporilo prijem Kosova u Vijeće Europe.

Neke od zapadnih zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, uvjetovale su svoje glasanje da Kosovo poduzme konkretne korake za uspostavu ZSO, na temelju nacrta statuta koji su izradili zapadni diplomati i koji je Srbiji i Kosovu dostavljen u listopadu prošle godine.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je kako Kosovo ne prihvaća da osnivanje Zajednice srpskih općina (ZSO) bude uvjet za članstvo Kosova u Vijeću Europe.

"Vlada ne prihvaća uvjetovanje članstva u Vijeću Europe sa ZSO a o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Bruxellesu, a ne u Strasborugu ", rekao je Kurti.

Kosovski premijer nekoliko puta je upozorio kako se proces normalizacije odnosa sa Srbijom ne smije miješati s pitanjem članstva Kosova u Vijeću Europe jer bi se u tom slučaju nanijela šteta dijalogu koji se pod pokroviteljstvom Europske unije vodi u Bruxellesu.

No izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriele Escobar kazao je kako su ti procesi veoma povezani, jer se Vijeće Europe bavi pravima manjina, a Kosovo se obvezalo formirati Zajednicu srpskih općina, srpsku manjinu na Kosovu.

Kosovo i Srbija su 2013. godine postigli dogovor o osnivanju ZSO, a 2015. usuglasili njene principe ali je iste godine, Ustavni sud Kosova utvrdio da je veliki dio tih načela u suprotnosti s kosovskim Ustavom.

Europske i američke diplomate su krajem prošle godine Kosovu i Srbiji dostavile nacrt statuta ZSO i uspostavljanje te zajednice dio je sporazuma o normalizaciji odnosa koji su strane dogovorile prošle godine u Bruxellesu i Ohridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.