DRAMA

Nasamaren muškarac iz Hrvatske: Nepoznata žena uzela mu novac s računa i još ga zadužila kreditom

Istog su dana provedene dvije transakcije u iznosu od 1.950 i 6.800 eura

Poziv na telefon. Twitter

Z. K.

5.11.2023

Jedan muškarac iz Hrvatske bio je žrtva prevare u kojoj je ostao bez više od 17.000 KM. Naime nepoznata žena nazvala je muškarca te ga obavijestila da je zaradio 5.000 eura na bitcoinu i putem video poziva zatražila da joj pokaže ličnu kartu i bankovnu karticu s obje strane.

Sumnjiva transakcija

Potom je od njega tražila da uđe u aplikaciju mobilnog bankarstva i pročita broj koji se tamo pojavio, utvrdila je bjelovarsko-bilogorska policija. Nasamarenog muškarca je istog dana navečer banka obavijestila da su primijetili sumnjive transakcije po njegovom tekućem računu te su mu blokirani bankovna kartica i internet bankarstvo.

Sljedeći radni dan u poslovnici svoje banke saznao je da je putem internet bankarstva zatražen brzi kredit u iznosu od 7.500 eura koji je uplaćen na njegov tekući račun. Istog su dana provedene dvije transakcije u iznosu od 1.950 i 6.800 eura na račun druge banke i na digitalnu bankovnu platformu čime mu je pričinjena šteta u iznosu od 8.750 eura.

Bjelovarsko-bilogorska policija upozorila je da je riječ o još jednom od oblika računarske prijevare te mole građane da nikome ne pokazuju i ne dostavljaju svoje lične dokumente koji mogu poslužiti za identifikaciju.

Upozorenje građanima

Policija posebno upozorava građane da ne otkrivaju podatke sa svojih bankovnih kartica ili kao u ovom slučaju putem video poziva nepoznatim osobama daju na uvid sve ono što može poslužiti za takve oblike prijevara

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.