NORMALIZACIJA ODNOSA

Kurti iz Brisela: Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom

Kurti je rekao da "prihvatanje podrazumijeva potpisivanje, a samo potpis podrazumijeva prihvatanje i garantuje implementaciju"

Albin Kurti. Valdrin Xhemaj / Pixsell

Anadolija

26.10.2023

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je nakon današnji sastanaka sa liderima EU u Briselu da je on ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, sa članom 7 koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše sporazum sa Kosovom, prenosi Anadolu.

Kako se navodi u izjavi Vlade Kosova, predsjednik Srbije je tražio da se prihvati i dodatni papir kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21.oktobra 2023. godine.

Prioritet bezbjednost na Kosovu

Premijer Kurti je rekao da "prihvatanje podrazumijeva potpisivanje, a samo potpis podrazumijeva prihvatanje i garantuje implementaciju”.

Kurti se danas sastao sa njemačkim kancelarem Olafom Šolcom (Scholz), francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), premijerkom Italije Đorđom Meloni (Giorgia), predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom (Charles Michel), zamjenikom predsjednika Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku politiku Žozepom Boreljom (Josep Borell), te njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom. Kurti je zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije.

- Premijer Kurti je naglasio da je, nakon terorističkog napada od 24. septembra, njegov prioritet bezbjednost na Kosovu, sa naglaskom na granični prelaz sa Srbijom, pošto su sa druge strane stigli paramilitarci koji su izvršili teroristički i kriminalni napad ubijajući i ranjavajući kosovske policajce. Da se ovo ne bi ponovilo, potrebne su sankcije i kazna Srbiji - navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje da istraga nad terorističkom i paramilitarnom grupom sponzorisanom od strane Srbije, treba pokazati tačno ko je šta napravio u izvršenju ovog akta agresije, dok u međuvremenu nema dileme kod međunarodnog faktora u vezi sa krivcem.

Odgovorni za napad trebaju biti izručeni Kosovu

Dalje se navodi da paramilitarna teroristička grupa Milana Radoičića i ostali odgovorni trebaju biti izručeni Kosovu gdje bi bili subjekat pravednog i fer sudskog postupka, posebno kada se uzme u obzir da se pravosudni sistem na Kosovu i sudski procesi monitorišu od strane Misije Evropske Unije za vladavinu prava - EULEX.

Kurti je podsjetio da je bio spreman potpisati i u Briselu 27. februara 2023. godine, kao i u Ohridu 18. marta 2023.godine, a i večeras 26. oktobra 2023. godine, naglašavajući da je upravo Samit Evropskog savjeta u Briselu pravi događaj za potpisivanje Osnovnog sporazuma, uključujući i Nacrt ponuđen od strane EU i SAD u cilju izvršenja člana 7 u vezi sa članom 10 Osnovnog sporazuma.

- Uprkos ovako širokogrudnoj ponudi premijera Kurtija, predsjednik Srbije Vučić je odbio potpisati sporazum sa Kosovom, i tražio da se prihvati i dodatni papir kojem se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, implementirajućeg aneksa i nacrta predloženog od strane pet emisara 21. oktobra 2023. godine - navodi se u saopštenju.

Status kandidata

Kurti je naglasio da Kosovo zaslužuje status kandidata unutar EU, dakle i pridruživanje pet ostalih država članica EU sa ostalih 22, u cilju priznavanja nezavisnosti Kosova, dok se sigurnost granice Kosova, uz kolektivnu sigurnost regiona Zapadnog Balkana, podiže putem Sporazuma nad Partneritetom za mir sa NATO-om u smjeru učlanjivanja Kosova unutar ove sjeverno-atlantske alijanse.

Predsjednik Evropskog savjeta Mišel objavio je ranije da se u Briselu sa kolegama iz Evropske unije odvojeno sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Alekdandrom Vučićem.

- Sa Žozepom Boreljom i kolegama iz EU, sastao sam se sa premijerom Albinom Kurtijem, a zatim sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja - naveo je Mišel na mreži X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.