STRATEŠKI KORAK NAPRIJED

Ugljanin: Dijalogom o Kosovu obuhvatiti i status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji

Što više Srbija bude dala Albancima i Bošnjacima, imat će legitimno pravo da to traži za Srbe na Kosovu, zaključio je Ugljanin

Sulejman Ugljanin. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

23.2.2023

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da je ova partija Aleksandru Vučiću, Albinu Kurtiju, SAD i EU poslala zahtjev da se dijalogom o Kosovu obuhvati i status Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, javlja Anadolija.

Prava manjina

Ugljanin je na konferenciji kazao da ova parlamentarna stranka predlaže da se tokom dijaloga usvoji jedinstven model za rješavanje statusa Bošnjaka i Albanaca u Srbiji, kao i Srba, Bošnjaka i drugih naroda na Kosovu.

- Konkretno, po međunarodnim standardima, po Rezoluciji 1985 Vijeća Evrope koja jasno definiše stanje i prava manjina u Evropi. Ovim pismom zatražili smo da, prije svega, predsjednik Srbije, napravi strateški korak naprijed i omogući ostvarivanje prava Bošnjaka i Albanaca u Srbiji po najvećim standardima, kako bi imao pravo i legitimitet da to isto traži za naše sunarodnike, i za Srbe i za Bošnjake, na Kosovu - kazao je Ugljanin.

Dodao je da je riječ o strateškom prijedlogu i doprinosu poboljšanja odnosa i bržem rješavanju kosovskog pitanja.

Očekuje se odgovor

- Što više Srbija bude dala Albancima i Bošnjacima, imat će legitimno pravo da to traži za Srbe na Kosovu - zaključio je Ugljanin.

Na konferenciji je rečeno da je Albin Kurti podržao ove zahtjeve i da se očekuje odgovor od rukovodstva Srbije. Rečeno je i to da su narodni poslanici SDA održali sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice na kojima se razgovaralo o zahtjevima Bošnjaka i Albanaca u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.