ISPRED INFORMERA

Novi protest u Beogradu zbog intervjua sa serijskim silovateljem

Zašto je "Informer" pustio da njihove novinarke budu ugrožene

Piše: E. Ma.

1.10.2022

S protesta u Beogradu. Danas.rs

Organizacija "Ženska solidarnost" i danas je organizirala proteste ispred redakcije "Informera" na Terazijama u Beogradu.

Više hiljada osoba okupilo se u znak protesta zbog intervjua sa višestrukim silovateljem Igorom Miloševićem.

Uzvikivali su parole "Ljute smo" i nosili brojne transparente: "Ako se plašiš mraka zapalićemo i ovaj grad", "Ženska trauma nije izbor prihoda",...

Čule su se i parole kojima se traži gašenje ovog lista.

Zahtjevi poslati sa skupa su povlačenje intervjua sa višestrukim silovateljem, primjena etičkog kodeksa i uskraćivanje budžetskog novca medijima koji neetički izvještavaju.

Ovo je drugi protest ispred "Informera", nakon onog koji je održan u srijedu, a nakon kojeg je podnijeta krivična prijava i Milošević je ponovo uhapšen.

- Sve nas je isprovociralo, iako je "Informer" predstavnik ovakvog odnošenja prema ženama, prema ženama se stalno odnosi loše u medijma. Kada se dogodi nasilje, žena se krivi. Sa našim strahom se igra, manipuliše. Živimo u strahu, ali smo i neustrašive. Reagovarat ćemo dok se stvari ne promijene. Ukoliko institucije reaguju na "Informer", a ne na žene, onda to nešto znači. Zašto je "Informer" pustio da njihove novinarke budu ugrožene - rekla je Jelena Riznić, jedna od organizatorica protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.