NEVJEROVATNO

Medvjed upao u tor: Pojeo cijelog ovna, ostali samo rogovi

Domaćin zatekao razvaljenu kapiju i tragove krvi

Rogovi pronađeni u obližnjoj šumi. Telegraf

Avaz.ba

2.6.2020

Na imanje Ivana Šaptovića iz sela Visoka kod Arilja tokom noći upao je krupan medvjed i napravio veliku štetu. Razvalio je tor, iz stada koje broji dvadesatak ovaca usmrtio ovna i odvukao ga u obližnju šumu, piše Telegraf. 

- Kad sam obilazio stoku, vidio sam da nema ovna predvodnika, zatekao sam razvaljenu kapiju i tragove krvi. Prateći ih, u blizini smo vidjeli velike stope medvjeda i samo rogove od ovna. On ga je cijelog pojeo, ostalo je samo to. Na licu mjesta zatekli smo i izmet, a stručnjaci su nam rekli da je to dokaz da je ovu štetu pričinio upravo medved. Niko ne bi mogao baš tako cijelog ovna pojesti, osim te krupne životinje - izjavio je Ivan.

Ono što brine mještane sela Visoka jeste što je medvjed po prvi put sišao tako blizu kuća u kojima žive ljudi, i neminovan je strah da se tako nešto ne ponovi, a šteta bude još veća.

Medvjed odvukao ovna u šumu. Telegraf

- Znali smo da se nekih prethodnih godina pojavljivao, viđali smo stope, ali ne tako blizu kuća. Sada je prišao skroz blizu, jer u neposrednoj blizini mjesta gdje se nalazi moj tor, smješteno je i domaćinstvo u kojem ljudi žive - rekao je Ivan.

Problem sa silaskom medveda u naseljena mjesta već odavno ima i susjedna općina Ivanjica, a prije nepunih 10 dana u dvorištu Budislava Vukašinovića mečka sa dva mečeta napravila je štetu od skoro 2.000 eura, jer je uništila osam košnica, piše Telegraf. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.