BH. BAŠTINA

Tarik Musakadić: Arhitekt koji ‘gradi’ objekte od zlata i srebra

Svojom misijom daje doprinos zaštiti naše kulturno-historijske baštine

Musakadić: Četvrta generacija zlatarske porodice. Avaz

18.12.2023

Kujundžijski/zlatarski zanat u Bosni i Hercegovini baštini dugu i bogatu tradiciju, a zahtijeva veliku preciznost, vještinu, umijeće i kreativnost pa ga mnogi svrstavaju u jednu vrstu umjetnosti.

Prvo spominjanje zlatarskog zanata na našim prostorima bilo je u defteru (popisu) u Sarajevu iz 1528.-1536. godine. Specifičnost zlatarstva je porodična tradicija, pa tako u BiH postoji još nekoliko porodica koje ovaj zanat vijekovima prenose s generacije na generaciju.

Sarajevska porodica Musakadić jedna je od onih koje gaje stogodišnju tradiciju bavljenja zlatarstvom, a njen najmlađi član, odnosno četvrta generacija, jeste 37-godišnji Tarik Musakadić koji svojim primjerom pokazuje da mladi i vrijedni ljudi imaju budućnost u ovoj zemlji. 

Musakadić: Vijećnica u srebru. Avaz

‘Sarajevo ring’

Tarik je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2009. godine i stekao titulu diplomiranog inžinjera arhitekture. U razgovoru za “Dnevni avaz”, ovaj otac troje djece, Rijada, Džana i Adne, ističe da se veoma ponosi dosadašnjim projektima za razne tipove objekata i saradnjom s eminentnim bh. arhitektonskim stručnjacima od kojih je mnogo naučio.

Prve korake u zlatarstvu napravio je uz oca Dževada i braću u zlatarskoj radionici koja se nalazi u porodičnoj kući, što je mnogo utjecalo da razvije ljubav prema zlatarskom zanatu, ali i kreativnom poslu općenito.

Ideja da spoji arhitekturu i zlatarstvo, odnosno profesiju i ljubav, Tariku se desila spontano, kada je sa sestrom odlučio da za porodičnu prijateljicu napravi poklon umjesto da ga kupi. Tako se rodio “Sarajevo ring”, prsten sa siluetama poznatih sarajevskih objekata.

Podrška porodice

- Reakcije na taj prvi komad bile su izuzetne, mnogi su se zainteresirali da nose ili poklone nakit inspiriran motivima Sarajeva, što je na kraju rezultiralo osnivanjem brenda “Samusa”, 2017. godine – kaže nam Tarik, ističući veliku podršku porodice, naročito supruge Belme.

Brend “Samusa” je za kratko vrijeme postigao ogroman uspjeh i prepoznatljivost, jer isključivo kreira i proizvodi nakit inspiriran motivima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao naprimjer motive s bosanskih stećaka, bosanskog miljea i sarajevskog ćilima, mape Baščaršije, Sarajevske vijećnice te ostalih bh. znamenitosti. Musakadić kaže da mu je misija da putem nakita da svoj skromni doprinos zaštiti naše kulturno-historijske baštine, što mu, i u kreativnom i u poslovnom smislu, prije svega, pričinjava veliko zadovoljstvo.

Nova kolekcija 2024.

S nakitom prepoznatljivih motiva naše tradicije i baštine Tarik je redovni učesnik na Orea art marketima koji promoviraju bosanskohercegovačke kreativce. Također, veoma je aktivan na društvenim mrežama, a otkrio nam je i da trenutno radi na novoj kolekciji koja će biti prezentirana tokom 2024. godine.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.