STAVOVI

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, za “Avaz”: Možda se među migrantima kriju teroristi

Obavještajne i sigurnosne agencije trebaju što više raditi na terenu

Hadžović: Spriječiti neželjene posljedice. Facebook

Alen Bajramovic

26.10.2023

Svaka kriza, pa i eskalacija rata na Bliskom istoku, usložnjava odnose i na globalnom planu, ali i u BiH, koja je suočena s vlastitim problemima, a istovremeno pod različitim utjecajima Istoka i Zapada. Ovo je za “Avaz” izjavio Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, komentirajući aktuelnu, prvenstveno sigurnosnu situaciju u našoj zemlji.

Hadžović podržava odluku da se sigurnosne mjere u BiH podignu na viši nivo nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, početka izraelske agresije na Gazu, ali i incidenata u Evropi. Podsjeća da je BiH dio migrantske rute, a da evropske sigurnosne službe ukazuju na opasnost od potencijalnih terorista među migrantima.

Prisustvo desničara

- Vidimo da su se napadi desili u Briselu i na sjeveru Francuske. U pretresu i hapšenjima u Blažuju bilo je neprijavljenih i neregistriranih imigranata, a postoji mogućnost da se među njima kriju i neke osobe koje bi mogle počiniti neki teroristički akt. Slijedom, vjerovatno, saradnje s međunarodnim akterima i obavještajnim organizacijama, došlo je do povećanja stepena sigurnosti, što i nije loše da se pokaže da se vodi računa, jer je i BiH dio Evrope - kaže Hadžović.

Situacija na Bliskom istoku dodatno je podijelila bh. društvo, koje podržava Palestinu ili Izrael, a Hadžović upozorava na prisustvo desničara koji koriste svaku priliku da, posebno preko društvenih mreža, šire govor mržnje i netrpeljivosti.

Izazvali tenzije

- Zato je dobro da obavještajne i sigurnosne agencije rade više na terenu, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Vidimo da su i inicijative i protesti pokreta za zaštitu Dodika u prvom momentu izazvali tenzije. BiH se suočava s unutrašnjom polarizacijom i nedostatkom zajedničke vizije, a tu su i utjecaji i prisustvo obavještajnih službi i borba za interese u ovom dijelu Evrope. Kao i u Pojasu Gaze, nekome ne odgovaraju mir, dijalog i rješenje, nego nesređena situacija, izazivanje verbalnih incidenata za koje se nadamo da neće prerasti u nešto slično onome na Kosovu - dodaje Hadžović.

Nestašica i poskupljenja

Očekuje da novi rat u svijetu, posebno ako se proširi na region, dodatno zakomplicira i ekonomsku situaciju te izazove još veće nezadovoljstvo kod građana.

- Imali smo energentsku krizu nastalu agresijom na Ukrajinu, a, ako na Bliskom istoku dođe do većih previranja u koja se uključuje i region, ta rezervna dostava energenata će biti ugrožena. To bi vodilo ka nestašicama i poskupljenjima, lančanom ekonomskom udaru. Aktivnosti koje se dešavaju imaju sve veći globalni utjecaj, a prelijeva se i na BiH, koja je opterećena svojim problemima i ne može nikako da izađe iz začaranog kruga prošlosti - ističe Hadžović.

Građani nisu zadovoljni, mladi odlaze, političari jedino imaju neke interese u svemu ovome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.