TOKOM RACIJE U JENINU

Izraelska vojska zavezala ranjenog Palestinca za automobil: Kažu da će istražiti incident

U izjavi IDF-a stoji da je muškarac ranjen u razmjeni vatre tokom racije, u kojoj je bio osumnjičeni

Pojavio se snimak. Platforma X

S. S.

23.6.2024

Izraelska vojska je potvrdila da su njene snage prekršile protokol vezujući ranjenog Palestinca za prednji dio svog vozila tokom racije u Jeninu na Zapadnoj obali.

IDF su potvrdile incident nakon što je snimljen i podijeljen na društvenim mrežama. U izjavi IDF-a stoji da je muškarac ranjen u razmjeni vatre tokom racije, u kojoj je bio osumnjičeni.

Porodica povrijeđenog muškarca izjavila je da su, kada su zatražili hitnu pomoć, vojnici odveli muškarca, vezali ga za haubu svog džipa i odvezli se. Osoba je na kraju prebačena u Crveni polumjesec na liječenje. IDF je najavio da će incident biti istražen.

Očevici koji su razgovarali s novinskom agencijom Reuters identificirali su muškarca kao lokalnog stanovnika po imenu Mujahed Azmi.

- Jutros (op. a. subota), tokom protuterorističkih operacija s ciljem hvatanja traženih osumnjičenika u području Vadi Burkvin, teroristi su otvorili vatru na vojnike IDF-a, koji su odgovorili vatrom - stoji u izjavi IDF-a.

- Tokom razmjene vatre, jedan od osumnjičenika je ranjen i uhvaćen. U suprotnosti s naredbama i standardnim operativnim postupcima, osumnjičenik je preuzet od strane snaga dok je bio vezan na vrhu vozila. Ponašanje snaga prikazano na snimci incidenta nije u skladu s vrijednostima IDF-a. Incident će biti istražen i primjereno riješen.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.