VELIKA POTRAŽNJA

Izgradnja solarnih elektrana u Njemačkoj porasla za 35 posto u prva četiri mjeseca ove godine

U prva četiri mjeseca ove godine, kapacitet novoinstaliranih fotovolatičkih uređaja na komercijalnim krovovima porastao je za 81 posto

Solarnia elektrana. Fena

FENA

18.6.2024

Izgradnja njemačkih solarnih elektrana porasla je za 35 posto na godišnjem nivou u prva četiri mjeseca 2024., podstaknuta porastom potražnje za industrijskim, komercijalnim i zemaljskim fotonaponskim uređajima, objavilo je u utorak udruženje za solarnu energiju BSW.

Od ruske invazije na Ukrajinu i iznenadnog pada izvoza ruskih fosilnih goriva u Njemačku, Berlin je uveo nekoliko zakona kako bi ubrzao širenje solarne energije, što je dio plana Berlina da 80 posto svojih potreba za energijom pokrije iz obnovljivih izvora do 2030. i da postane klimatski neutralan do 2045.

Novi kapacitet solarne energije porastao je za više od pet gigavata (GW) u prvoj trećini ove godine, dok je 56 posto preduzeća i više od 60 odsto vlasnika nekretnina u najvećoj evropskoj ekonomiji zainteresirano za ulaganje u solarne sisteme, saopćio je BSW, pozivajući se na majsko istraživanje YouGov.

BSW je naveo da očekuje dvocifreni procentualni rast instalacija i kapaciteta solarne energije 2024. godine, ispunjavajući vladine ciljeve od 19 GW novog godišnjeg kapaciteta kako bi dostigao 215 GW, ili 25 posto unutrašnje potrošnje električne energije, do 2030. godine.

U prva četiri mjeseca ove godine, kapacitet novoinstaliranih fotovolatičkih uređaja na komercijalnim krovovima porastao je za 81 posto, dok je broj solarnih instalacije na otvorenim prostorima porastao za 74 posto u odnosu na isti period prošle godine. U stambenom sektoru, broj novih instalacija porastao je za jedan posto.

- Nakon značajnog solarnog buma u njemačkim stambenim područjima, komercijalni krovovi i otvoreni prostori s lošim učinkom sada se elektrificiraju solarnom tehnologijom - izjavio je direktor BSW-a Carsten Körnig u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.