GENERALNI SEKRETAR

Stoltenberg: Mađarska neće staviti veto na pomoć NATO-a Ukrajini

Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini"

Jens Stoltenberg. NATO

D. R.

12.6.2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da se Mađarska složila da neće blokirati vojnu alijansu u pružanju podrške Ukrajini, ali da vlada u Budimpešti neće slati osoblje ili sredstva za pomoć ratom zahvaćenoj zemlji.

Očekuje se da će se na samitu u Vašingtonu sljedećeg mjeseca američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegove kolege iz NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugotrajnije pomoći u sigurnosti i vojnoj obuci Ukrajini.

- Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam ovaj stav - rekao je Stoltenberg novinarima u Budimpešti, nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".

- Nijedan mađarski kadar neće učestvovati u ovim aktivnostima i nikakvi mađarski fondovi neće biti korišteni za podršku. U isto vrijeme, premijer me je uvjerio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu naprijed i potvrdio je da će Mađarska nastaviti u potpunosti ispunjavati svoje obaveze prema NATO-u - dodao je Stoltenberg.

NATO sve svoje odluke donosi konsenzusom, dajući pravo veta bilo kom od 32 saveznika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.