DUHOVNI VOĐA KATOLIKA

Papa Franjo: Svaki dan se molim da se završi rat u Gazi

Papa Franjo održao je govor povodom desete godišnjice "Molitve za mir na Bliskom istoku"

Papa Franjo. AP/Andrew Medichini

Anadolija

7.6.2024

Papa Franjo, duhovni vođa katolika, izjavio je da je momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze veoma hitno pitanje i pozvao na postizanje dvodržavnog rješenja kako bi se konačno riješilo izraelsko-palestinsko pitanje, javlja Anadolu.

Papa Franjo održao je govor povodom desete godišnjice "Molitve za mir na Bliskom istoku", koju je 2014. godine uputio u vatikanskim baštama s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i tadašnjim izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Govoreći u vatikanskim vrtovima, gdje se nalazi maslina koju je zasadio sa pomenutim čelnicima prije deset godina, papa je još jednom upozorio na dešavanja u Gazi.

- Svaki dan se molim da se ovaj rat završi. Mislim na sve kršćane, jevreje i muslimane koji pate u Izraelu i Palestini. Mislim da je ključno da se donese odluka da utihne oružje na ruševinama u Gazi, te stoga želim hitni prekid vatre - kazao je Franjo.

Izrazio je također želju za što skorijim oslobađanjem izraelskih talaca.

- Mislim i na palestinski narod, zahtijevam da bude zaštićen i dobije neophodnu humanitarnu pomoć - rekao je papa Franjo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.