RAZORENA RATOM

Specijalni izaslanik UN-a: Situacija u Siriji gora nego ikad

Tokom 14 godina napravili smo vrlo, vrlo mali napredak, a to je izuzetno uznemirujuće, rekao je Gir Pedersen

Gir Pedersen. UN

Anadolija

30.5.2024

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Gir Pedersen (Geir) rekao je u četvrtak da je situacija u toj ratom razorenoj zemlji gora nego ikad, javlja Anadolija.

- Ne vidimo status quo, vidimo pogoršanje situacije. A situacija u Siriji je gora nego ikad - rekao je Pedersen na konferenciji za novinare nakon obraćanja Savjetu bezbjednosti o situaciji na Bliskom istoku, te dodao:

- Znate, imali smo 13 godina rata i sukoba i nikada situacija nije bila tako loša kao danas, posebno kada je u pitanju ekonomija.

Sirija je u građanskom ratu od početka 2011. godine kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom razbio prodemokratske proteste.

Pedersen je rekao da na sigurnosnu situaciju utiče ono što se dešava u Pojasu Gaze, upozoravajući da postoji "stvarna opasnost" od dalje eskalacije.

- Devet od deset stanovnika živi u siromaštvu, a oko 17 miliona ljudi treba humanitarnu pomoć. I povrh svega, nema apsolutno nikakvog napretka na političkom frontu - naglasio je Pedersen.

Upitan da li je frustriran zbog toga što članovi Savjeta bezbjednosti "ne čine dovoljno" u borbi protiv rata, Pedersen je rekao da postoji "nedostatak spremnosti međunarodne zajednice da krene na kredibilan način kako bi mogli riješiti ova pitanja".

- I ovo, naravno, takođe utiče na sav posao koji radimo u Siriji, i kao što ste ispravno rekli, tokom 14 godina, napravili smo vrlo, vrlo mali napredak, a to je izuzetno uznemirujuće - poručio je Pedersen.

UN ima predanost sirijskom narodu, rekao je Pedersen na pitanje zašto još uvijek ostaje na svom položaju uprkos tome što "nije postignut napredak" u Siriji.

- Nikada ne možemo odustati i treba biti uporan. Morate biti strpljivi, ali morate biti sigurni da ćete stabilno ići ka mogućem rješenju. I mislim da je to moja dužnost i to je moj posao - istakao je Pedersen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.