UŽASNUTA ZRAČNIM NAPADOM

Belgija: Ratni zločini u Gazi moraju prestati

Ovi ratni zločini moraju prestati - rekla je De Suter

Pojas Gaze. Anadolija

Anadolija

27.5.2024

Potpredsjednica belgijske vlade Petra De Suter  (Sutter) izjavila je u ponedjeljak da je užasnuta izraelskim zračnim napadom na izbjeglički kamp u Rafahu, gradu u južnom Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

- Užasnuta sam zračnim napadom na izbjegličko šatorsko naselje Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Rafahu - objavila je De Sutter na društvenoj mreži X.

Istakla je da je neselektivno ubijanje civila, uključujući djecu, "protivno međunarodnom pravu" i teško kršenje naredbi Međunarodnog suda pravde (ICJ) da se zaustavi ofanziva na Rafah.

- Ovi ratni zločini moraju prestati - rekla je De Suter.

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno u nedjelju naveče u izraelskom napadu na kamp u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni u Rafahu.

Napad se dogodio u blizini logističke baze UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, saopštio je Ured za medije u Gazi.

Izraelski avioni gađali su nekoliko šatora u toj oblasti, saopštio je Ured za medije, dodajući da su korištene rakete i bombe.

Ranije je Civilna zaštita Gaze saopštila da su nakon bombardovanja prevezli 50 ljudi, uključujući mrtve i povrijeđene. Pomenuto područje pruža utočište za najmanje 100.000 raseljenih ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.