NAKON NEDAVNIH AKCIJA

Komandant KFOR-a Ulutas sa premijerom Kurtijem: Izbjegavati jednostrane akcije na sjeveru Kosova

Komandant KFOR-a je jasno stavio do znanja da je uloga KFOR-a i dalje od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost.

Komandant KFOR-a i Kurti. Anadolija

Anadolija

25.5.2024

Komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutas sastao se u petak sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, nakon nedavnih akcija Kosovske policije koje su rezultirale zatvaranjem šest jedinica Poštanske štedionice Srbije na sjeveru Kosova, prenosi Anadolija.

Izbjegavati jednostrane akcije

General-major Ulutas je istakao da treba izbjegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije i da treba sačuvati odgovarajuću koordinaciju među svim relevantnim zainteresovanim stranama, saopćeno je iz KFOR-a.

On je ponovio čvrstu posvećenost cjelokupnog osoblja KFOR-a da nastavi sa sprovođenjem dugogodišnjeg mandata misije Ujedinjenih nacija kako bi se obezbijedilo sigurno i bezbijedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i sloboda kretanja u svakom trenutku i nepristrasno.

Komandant KFOR-a je ponovio punu podršku NATO-a dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rješavanje otvorenih pitanja, za dobrobit svih zajednica.

Komandant KFOR-a je jasno stavio do znanja da je uloga KFOR-a i dalje od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost.

- Misija koju vodi NATO održava vidljiv i fleksibilan stav na terenu koji omogućava da efikasno odgovorimo na svaki relevantan razvoj bezbjednosti. Kao odgovor na prošlogodišnje nasilje, napravili smo najveće pojačanje KFOR-a u posljednjoj deceniji, rasporedivši skoro 1.000 dodatnih vojnika - kazao je Ulutas.

Na sjeveru Kosova 

Dodao je da je KFOR-a na sjeveru Kosova trostruko povećao broj patrola, uključujući i duž granične linije. On je podvukao da je „za kretanje napred ka trajnoj stabilnosti širom Kosova potrebno više od prisustva KFOR-a”.

Podsjetio je i na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je u Prištini prošlog novembra kazao da stabilnost u regionu zavisi od toga da li sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja i od poštovanja postojećih obaveza.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine da obezbijedi sigurno i bezbijedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR je treći bezbjednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (EULEX), sa kojima radi u bliskoj saradnji.

Trenutno je na Kosovu prisutno oko 4.500 vojnika iz 28 država članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.