VANREDNE SITUACIJE

Turska pomoć stigla u Afganistan pogođen poplavama

Turski Crveni polumjesec je također poslao zalihe pomoći i saopćio da koordiniše sa Crvenim polumjesecom Afganistana

Humanitarna pomoć Turske. Društvene mreže

Anadolija

18.5.2024

Turska humanitarna pomoć stigla je u Afganistan pogođen poplavama, saopćilo je u subotu tursko ministarstvo nacionalne odbrane.

- U Afganistan smo isporučili humanitarnu pomoć koje su pripremili Uprava za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) i turski Crveni polumjesec - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Turski Crveni polumjesec je također poslao zalihe pomoći i saopćio da koordiniše sa Crvenim polumjesecom Afganistana za efikasnu distribuciju pomoći zajednicama pogođenim nedavnim poplavama, javlja Anadolija.

Paket pomoći uključuje pakete sa hranom, higijenske pribore, šatore i lijekove. Turske vlasti su ponovo potvrdile posvećenost pružanju podrške žrtvama poplava i istakle tekuće napore da se pruži neophodna pomoć ljudima kojima je potrebna.

Prethodno je turska Agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) obezbijedila potrepštine za domaćinstva i kuhinjsku opremu za 300 porodica u regionu.

Prošle subote, afganistanski ambasador u Ankari Amir Mohammad Ramin naglasio je hitnu potrebu za humanitarnom pomoći i skloništima u poljoprivrednim područjima pogođenim poplavama.

Poplave, izazvane obilnim kišama, izazvale su klizišta u sjevernom i sjeveroistočnom Afganistanu prošle sedmice, usmrtivši više 300 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.