NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Mijatović: Uskoro ćemo po prvi put urediti institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture u FBiH

Ovim Zakonom ćemo po prvi put urediti institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture

Vojin Mijatović. Facebook

FENA

16.5.2024

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović izrazio je zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i time omogućio da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Poduzetničke infrastrukture

- Ovim Zakonom ćemo po prvi put urediti institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture to jest uspostaviti sve vidove poduzetničke infrastrukture – izjavio je za Fenu Mijatović.

Također, primjenom Zakona bit će uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture, kao i sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH.

- Budući da do sada nije postojao ovakav zakon, izrađen je potpuno ovaj novi zakonski propis kojim se stvara pravni temelj koji će omogućiti svim nivoima vlasti u Federaciji BiH sistemski pristup u planiranju razvoja poduzetničke infrastrukture, ali i cjelokupnog poslovnog okruženja u Federaciji BiH. Poduzetničke zone su najzastupljeniji i najznačajniji oblik poduzetničke infrastrukture u Federaciji. Ključne koristi od uspostave poslovnih zona imat će lokalne vlasti kroz brži ekonomski razvoj, efikasniji instrument privlačenja investitora, punjenje općinskog/gradskog budžeta, te sprečavanje devastacije urbanog prostora – naglasio je resorni ministar.

Stupanjem na snagu Zakona poduzetnici će dobiti „infrastrukturno uređen prostor po povoljnim cijenama i mogućnost bržeg rasta i razvoja“.

Faze uspostavljanja

Zakonom su precizirane faze uspostavljanja poduzetničkih zona, što će, kako kaže, doprinijeti jedinstvenom pristupu uspostave poduzetničkih zona u praksi, te jasno utvrditi provedbu neophodnih koraka.

- Propisali smo kategorizaciju poduzetničkih zona prema veličini ukupne površine, prema tipu aktivnosti koje se obavljaju unutar zone i prema stupnju aktivacije raspoložive površine poduzetničke zone, ali je jasno regulirana i oblast upravljanja poduzetničkim zonama – navodi Mijatović.

Dodaje da će zakonom biti uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, a „s ciljem izgradnje javno dostupnog i transparentnog sistema poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, ali i korištenja podrški za poduzetničku infrastrukturu“.

Sistem podrške

- Sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture koga je, također, regulirao ovaj Zakon, bit će usmjeren na unapređenje poslovnih aktivnosti poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija fokusirajući se na unapređenje uvjeta poduzetničke infrastrukture za privlačenje domaćih i stranih investicija, kreiranje povoljnog poslovnog okruženja za pametnu industriju. Fokus je i na poticanju poduzetništva novih tehnologija i zelenog poduzetništva, jačanju konkurentnosti subjekata poduzetničke infrastrukture, povećanje broja zaposlenih i broja poslovnih subjekata te poticanje internacionalizacije poslovanja – naveo je Mijatović za Fenu nakon usvajanja Zakona na sjednici Doma naroda.

Ovo zakonsko rješenje usvojio je Predstavnički dom PFBiH 22. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.